Dijaki 1. u, prvega letnika umetniškega oddelka Gimnazije Ptuj, smo v začetku junija obiskali Celje, tretje največje mesto v Sloveniji. Naš prvi cilj in namen je bil navezati stike z umetniško gimnazijo Celje – Center.

Takoj po prihodu smo se odpravili do Osrednje knjižnice Celje, kjer so nas pozdravili naši gostitelji, ravnatelj Gregor Deleja ter profesorji umetniškega oddelka Gimnazije Celje – Center. Predstavili so nam svoj umetniški oddelek likovne smeri ter nastanek in strukturo že 17. študijske razstave, ki smo si jo kasneje ogledali. Navdušili so nas mnogi zanimivi likovni izdelki dijakov vseh štirih letnikov likovne smeri, ki so jih pri strokovnih predmetih vse šolsko leto ustvarjali pod mentorstvom likovnih pedagogov in zunanjih sodelavcev pod krovno temo »(brez)mejnost«. Zelo zanimivo in navdihujoče je bilo pogledati v ustvarjalni svet dijakov likovnikov in njihovih mentorjev, ki ustvarjajo na šoli z večletno tradicijo umetniške gimnazije.

Sledil je ogled mesta, na katerem nas je vodnica, profesorica umetnostne zgodovine, popeljala po znamenitih celjskih ulicah in z nami delila številne zanimive mestne zgodbe iz daljne in bližnje preteklosti. Dijaki smo se zatem še sami sprehodili mimo znamenitosti, ki so nas pritegnile, in si privoščili kosilo, naši profesorji pa so ta čas namenili druženju s svojimi celjskimi kolegi.

Za konec smo se spustili še v rimsko Celeio. V kleti Knežjega dvora smo si ogledali arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom, največjo predstavitev ostankov rimske Celeie »in situ« in začutili rimski čas in takratno življenje.

V Celju smo preživeli zelo lep in poučen dan, po dolgem obdobju brez stikov in medšolskih sodelovanj navdihujoča brezmejna izkušnja.

Spremljevalci: Boštjan Šeruga, Estera Jelenko, Dušan Fišer, Boštjan Rihtar, Andrej Šmid, Renata Merc Furman

Lara Lah in Renata Merc Furman, 1. u

(Visited 34 times, 1 visits today)