Srebrno priznanje na 5. Evropskih statističnih igrah

Evropske statistične igre so mednarodno tekmovanje, ki ga Statistični urad RS v sodelovanju z Eurostatom in Statističnim društvom Slovenije letos organizira že petič, Gimnazija Ptuj pa na njem sodeluje prvič. Tekmovanje se izvaja na nacionalnem in na evropskem nivoju. Sodelujejo lahko v eno-, dvo- ali tričlanskih ekipah. V sklopu državnega dela je sprva organizirano 14-dnevno šolsko tekmovanje, pri katerem ekipe rešujejo spletne teste. Letos je sodelovalo 331 ekip, iz naše šole 3 ekipe v prvi starostni skupin do 16 let (B kategorija) in 1 ekipa v starosti nad 16 let (A kategorija).

2. a: Tin Kokol, Gal Koštomaj, Val Gojčič Kralj

2. c: Vita Irgolič, Sara Merc, Tamara Slanič

2. š: Sandro Čeh, Filip Fras, Filip Kokol

3. a: Zala Cebek, Luka Hodnik, Luka Jeza

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 75 ekip, Gimnazijo Ptuj sta zastopali 2 ekipi iz kategorije B in ena iz kategorija A. Na tem delu so ekipe pripravile raziskovalno nalogo in pri tem opravile obsežno statistično analizo podatkov s področja trga dela, ob tem pa pridobivale veščine statistične pismenosti in spoznale zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah, pri delu pa so uporabljale različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov. Ekipa A kategorije, katere člani so Zala Cebek, Luka Hodnik in Luka Jeza, vsi dijaki 3. a oddelka, in so tekmovali pod imenom 3umvirat, je dosegla odlično srebrno priznanje, ostali dve ekipi pa sta prejeli bronasto priznanje.

Sodelujočim ekipam čestitamo in želimo, da se še z večjo vnemo pripravijo na naslednje, šeste, evropske statistične igre.

Mentorici: Simona Kokol, Mateja Šilak

(Visited 57 times, 1 visits today)