Dijakinje in dijaki 3. letnikov Gimnazije Ptuj so v okviru vsebin globalnega učenja sodelovale_li  v izkustveni  gledališki predstavi  Otok X , v izvedbi  društev:  Humanitas, Center za globalno učenje Umanotera,  slovenska fundacija za trajnostni razvoj in Matafir, društvo za medkulturne povezave.  V tri ure trajajoči  aktivnosti  so povečali svoje zavedanje o podnebnih spremembah, z njimi povezanih migracijah, izbiro življenjskega sloga , skratka povečali so zavedanje o vseh globalnih vprašanjih, ki bodo močno vplivala na njihovo prihodnost in kakovost življenja. Na izkustveni način so spoznavali različne scenarije o stanju našega sveta in njegovi prihodnosti, ki so jih »pisali« sami v predstavi.

V vlogi državljanov različnih držav so s svojimi odločitvami vplivali na razvoj države in na podnebne spremembe, hkrati pa spoznavali, kako države s svojimi odločitvami vplivajo na globalno situacijo in na  posledice.  Na »lastni koži« so izkusile_i ,  kako ogrožajoče so podnebne spremembe,  kako realni so podnebni begunci in kako hitro se približujemo črnemu scenariju za naš planet.

Cilj izkustvene gledališke predstave in delavnice je tudi bil  spodbuditi   družbeno aktivacijo mladih, da  postanejo Ambasadorji prihodnosti, saj so ugotovili kako pomemben je glas mladih.

V evalvaciji so mladi sporočali, da jim je bila izkušnja zelo všeč. Najbolj jim je ostalo v spominu spoznanje, da le sodelovanje, solidarnost  in skrb drug za drugega vodijo do rešitev, dejstvo, da podnebni begunci še nimajo pravno veljavnih postopkov za azil, ugotovitev, koliko poplav, požarov in suš so povzročili s svojimi investicijami v razvoj, kako je pohlep bogatih držav po dobičku, povzročil potopitev malih otoških držav. Kljub temu, da je bila izkušnja bivanja v begunskem taborišču kratka in relativno udobna, ni bila za tiste , ki so morali zapustiti državo, ker je del ozemlja zalila voda, ta izkušnja  nič prijetna.

V nekaterih oddelkih so države ravnale premišljeno, solidarno in povezane v naslednjih desetletjih zmanjšale  izpust CO2, znižale temperaturo ozračja in tudi dvignile svoje prihodke, v drugih , žal ne,  in tam so bile posledice za svet in prebivalce sveta katastrofalne.

Pri vseh pa so bila sporočila svetovnim vladam in odločevalcem  jasna:  Stop fosilnim gorivom, poskrbite za zmanjšan  izpust CO2 v ozračje, varujte gozdove, znižajte temperaturo ozračja! Ne ostajajte pri obljubah, začnite ukrepati! Kje boste porabljali zasluženi denar, če boste uničili planet?  Posledice uničevanja planeta čutimo že zdaj! Rezervnega planeta ni!

Ta delavnica je igra našega življenja.

Foto: Manca Šetinc Vernik

Za konec  še ena realna zgodba, ki se dogaja zdaj:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0egCath7SW8a7NNeNmmt5t82oM78LSywmynRWs6raq3eLtbLq8ouKew3BqAUTi5url&id=432445063500199

Darja Rokavec

(Visited 45 times, 1 visits today)