V sredo, 22. 3. 2023, smo  se dijaki prvega letnika podali na kulturni dan v Ljubljano.  

Ko smo  z avtobusi prispeli v slovensko prestolnico, smo si najprej ogledali botanični vrt. Čeprav ta ogled ni bil predviden, je bil zelo zanimiv in poučen. Nato smo na Konservatoriju za glasbo in balet prisluhnili koncertu dijakov te šole. Zvoki tolkal, marimbe, violin in še mnogih inštrumentov so preplavili dvorano. Tudi sopranistke in jazz pevka so nas zelo navdušile. Po prijetnem koncertu smo se dobro razpoloženi  odpravili v Mestni muzej, kjer smo spoznavali številna Plečnikova dela in njegove arhitekturne navdihe. Tako Plečnik kot njegovi učenci so bili tudi izjemni risarji, kar smo razbrali iz razstavljenih risb.  

Kmalu je prišel čas za malico. Privoščili smo si jo na različnih lokacijah. Ob dogovorjenem času smo se zbrali na Kongresnem trgu. Pot smo nadaljevali v Narodno galerijo. Tam smo si ogledali dela slovenskih slikarjev iz različnih obdobij. Najbolj so nas prevzele umetnine, o katerih smo že govorili pri pouku umetnostne zgodovine, še zlasti pa realistični portreti in slike naših impresionistov. 

Po vodenem delu ekskurzije smo prejeli liste z nalogami in zemljevid. Poiskati smo morali določene kulturne znamenitosti mesta in jih opisati. Na pot smo se podali v skupinah po deset dijakov in seveda brez spremstva profesorjev. Ta samostojni ogled mesta nam je bil izjemno zanimiv, saj smo si v dokaj neznanem okolju upali sami na pot.  

Ob dogovorjenem času smo se zbrali na Kongresnem trgu, kjer smo počakali avtobuse. Pot domov je hitro minevala. Veliko smo klepetali, prepevali in v veselem razpoloženju v večernih urah prispeli pred Gimnazijo Ptuj. Utrujenost smo začutili šele prihodnje jutro, ko je bilo treba zgodaj v šolo.       

                                                                                                                                         

Martin Kropec, 1. c

(Visited 79 times, 1 visits today)