V četrtek, 19. septembra 2024, je angleška gledališka skupina ANGLES Gimnazije Ptuj uspešno izvedla premierno predstavo Prevzetnost in pristranost po romanu Jane Austen. Nastopila je prva zasedba, sodelovala pa je tudi stalna tehnična ekipa.

Zgodba je resda postavljena v zgodnje 19. stoletje, ki se nam zdi oddaljeno in tuje. Izginjajo pravila obnašanja (nekatera po nepotrebnem?), matere nič več mrzlično ne iščejo primernih ženinov za svoje hčere … Toda v romanu najdemo brezčasne teme, ki nagovarjajo tudi sodobnega bralca/gledalca: krivice, ki jih delamo ljudem, ko se zanašamo na prvi vtis in mnenje okolice, nevarnost uklanjanja družbenim normam, pomen samorefleksije in zmožnost osebne rasti, predvsem pa globoko ljubezen, ki je na preizkušnji in na koncu zmaga.

Angles smo na odru ohranili zgodovinsko obdobje z vsemi značilnostmi. Igralci in igralke so se v kostumih prijetno počutili in se še bolj poistovetili z literarnimi liki. Večina dialogov v predstavi je izvirno besedilo romana; zahteven jezik torej, ki izžareva pisateljičino pronicljivo opazovanje človeške narave in pretanjen smisel za humor.

Veseli smo bili občinstva, ki je z naklonjenostjo spremljalo našo predstavo in nas nagradilo z glasnim aplavzom.

 

(Visited 54 times, 1 visits today)