Kot je na naši šoli že običaj, smo se v zadnjem tednu septembra nekateri dijaki četrtih letnikov Gimnazije Ptuj odpravili na celodnevno ekskurzijo v Koper. Naš namen je bil opraviti tri naloge od petih, ki so potrebne za uspešno opravljeno maturo iz geografije.

Šolski dan smo pričeli ob 6.30, ko smo se z avtobusom odpravili s Ptuja proti Kopru. Po približno dveh urah in pol vožnje smo prispeli na prvi vmesni cilj ekskurzije. Sledila je razlaga družbeno- in naravnogeografskih značilnosti pokrajine s pogledom na Tržaški zaliv z bližine gradu Socerb, ki leži na kraškem robu. Ob razlagi smo reševali drugi učni list, saj smo prvega, ki je vseboval opis naravnogeografskih značilnosti poti, po kateri smo se peljali, že rešili med vožnjo. Naša druga postojanka je bilo mesto Koper, kjer smo se srečali s profesorji z Univerze na Primorskem. Z njihovo pomočjo smo dokončali svoje terenske vaje. Najprej smo mesto v skupinah po štiri kartirali ter rezultate kasneje skupaj s profesorji tudi analizirali. Sledilo je delo z zanimivimi instrumenti: z anemometrom, refraktometrom ter multimetrom smo izmerili hitrost vetra, stanje morja, temperaturo zraka, temperaturo morja na površini ter gladini, pH morske vode ter slanost morja. Nato smo se odpravili v Žusterno in tam  obravnavali kamninsko sestavo ter geološko preteklost pokrajine.

Ekskurzija je bila zelo poučna in zanimiva. Opravili smo vse tri predvidene naloge ter jih uspešno rešili. Obisk Primorja nam je omogočil tudi možnost utrjevanja znanja geografije, podrobneje geografijo Slovenije. Ekskurzijo smo končali ob 16. uri, ko smo se polni novega znanja vrnili na  Ptuj.

Klara Tement, 4. a

 

(Visited 20 times, 3 visits today)