Sprejem za goste iz Singapurja PDF natisni E-pošta
24. 11. 2011

Po dolgi poti iz Singapurja so v torek popoldan dijaki in dva profesorja iz partnerske šole Millenia Institute končno prispeli na Ptuj. Dijakinje, ki sodelujejo v projektu, in mentorici Darja Rokavec in Irena Ivanuš so včeraj zanje pripravile sprejem v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj. Po dobrodošlici z domačim hlebcem kruha in soljo ter pozdravu ravnateljice, so predstavile kulturne in druge značilnosti Slovenije ter posebnosti, ki bi jih o nas moral poznati vsak tujec, naše mesto, življenje v šoli in nekaj naših glasbenih telantov. S plesom in petjem so jih pozdravili tudi otroci iz Vrtca Ptuj, s katerim uspešno sodelujemo v ASP mreži Unesco šol. Brez naše mogočne demonske maske kurenta seveda ni šlo. Singapurska dekleta so jim skupaj z našimi zavezala robce in njihovi zvonci so zapeli v radostnem plesu okrog njih.

Sprehodili so se še po šoli, pokukali v učilnice in pri pouku pozdravili naše dijake in profesorje ter izvedli debato o nezdravem načinu življenja mladostnikov. Danes pa  so se že odpravili na izlet po Sloveniji. V treh dneh si bodo ogledali Škocjanske jame, Piran, Kras in Štanjel, Muzej 1. svetovne vojne Kobarid, Trento, Bolnico Franjo in Ljubljano. V šoli se ponovno  vidimo v ponedeljek. Izmenjave AEC

 
Srečanje z ravnatelji in svetovalnimi službami OŠ PDF natisni E-pošta
Predstavitev Šole za radovedne devetošolce in druge novosti na Gimnaziji Ptuj
23. 11. 2011

Na Gimnaziji Ptuj se je letos zgodilo veliko organizacijskih in vsebinskih sprememb. Na te spremembe smo zelo ponosni, saj ponujajo več možnosti za dodatne dejavnosti, tudi v povezavi z osnovnošolci.
V sredo smo osnovnošolskim ravnateljem in svetovalnim službam predstavili našo idejo o sodelovanju Gimnazije Ptuj z osnovnimi šolami na področju dela z nadarjenimi učenci in drugimi nadebudnimi osnovnošolci, ki v sebi nosijo veliko radovednosti in talentov za kakšno posebno področje. Za te radovedneže bomo na Gimnaziji Ptuj od  januarja do aprila organizirali dejavnosti, ki smo jih poimenovali Šola za radovedne devetošolce na Gimnaziji Ptuj. V  šestih delavnicah jih bomo vodili po poteh športa, umetnosti, jezikoslovja, naravoslovnega raziskovanja, širili bomo obzorja svetovljanstva in družbenega angažiranja. Na delavnice se osnovnošolci prijavijo na matičnih šolah. Koordinatorica Šole za radovedne je Simona Kokol, profesorica matematike na Gimnaziji Ptuj.
Kratek opis delavnic in vrstni red izvajanja:
1.    Športniki: učenci bodo razgibali mišice z različnimi športnimi dejavnostmi, ki jih izvajamo tako v oddelkih športne kot splošne gimnazije. Učenci pridejo s športno opremo.
2.    Jezikoslovci: učenci bodo dejavno spoznali  vse tuje jezike, ki se jih na Gimnaziji Ptuj lahko učijo kot prvi ali drugi tuji jezik.
3.    Družbeno angažirani: učenci bodo z debatno formo ob pomoči dijakov – debaterjev utemeljeno in kritično razmišljali.
4.    Raziskovalci:  učenci bodo odkrivali skrite sladkorje v brezalkoholnih pijačah in izpeljali forenzično preiskavo.
5.    Umetniki: učenci se bodo preizkusili  v likovni umetnosti, imenovani POPART,  ter izpilili glasove v vokalni delavnici.
6.    Popotniki: v spremstvu dijakov se bodo sprehodili po zemljevidu gimnazijskih izmenjav in projektov, ki se jim bodo kot gimnazijci lahko tudi sami priključili.

Novosti na Gimnaziji Ptuj so gostom predstavili ravnateljica Melani Centrih, pomočnik ravnateljice Brane Rokavec, pedagoginja Darja Rokavec in profesorji Vesna Zmazek, Simona Kokol in Vida Otič.

Vesna Zmazek

 
Strokovna ekskurzija evropskega oddelka v Belgijo PDF natisni E-pošta
15.‒20. 11. 2011

Tradicija evropskih oddelkov se nadaljuje – tudi dijaki letošnjega 4. e smo se tretji teden v novembru odpravili na strokovno ekskurzijo v Bruselj.
27 dijakov in 13 profesorjev je v torek zvečer sedlo na avtobus in odpravili smo se na dolgo pot preko Avstrije in Nemčije ter zjutraj prispeli v francoski Strasbourg. V mesto, v katerem je že od leta 1949 sedež Evropskega sveta, tukaj pa se nahaja tudi Evropsko sodišče za človekove pravice in drugi sedež Evropskega parlamenta.


Tja smo se seveda odpravili tudi mi, s košaro domačih dobrot v roki. V zahvalo smo jo podarili g. Roku Koželju, ki nam je v kratkem predavanju predstavil delo parlamenta, pozdravila in nagovorila pa sta nas tudi poslanca Ivo Vajgl in Milan Zver. Posebno doživetje je bilo vsekakor prisostvovati seji evropskega parlamenta, kjer smo prisluhnili tudi govoru Joseja Manuela Barosse, predsednika Evropske komisije. Polni navdušenja smo si v popoldanskih urah ogledali še staro mestno jedro Strasbourga, ki so ga že odevali v praznične luči.
Četrtek je bil dan za vožnjo – iz Francije smo se odpeljali v Luxemburg in naprej v Belgijo. Na poti nismo mogli mimo znamenitega zgodovinskega mesteca Waterloo, ki je bilo pred skoraj 200 leti prizorišče velikega Napoleonovega poraza. Povzpeli smo se na Levji grič, obiskali muzej in se po okrepčilu odpravili v prestolnico Belgije in Evrope.
Po nastanitvi in večerji smo se podali v čudovito staro mestno jedro Bruslja, ki so ga prav tako že krasile praznične luči, vse pa je bilo pripravljeno za postavitev božične jelke. Po ogledu glavnih znamenitosti in slavnega Manneken Pis-a, ki je presenetljivo majhen, smo zavili na stranko ulico in si privoščili pivo v baru, z uradno največjo ponudbo piv na svetu. Izključno v strokovne namene smo si privoščili češnjevo, breskovo, črno, zeliščno in še kakšno pivo.
Zadnji dan delovnega tedna smo namenili ogledu Bruslja, z začetkom v Evropskem parlamentu. Dobro smo se založili z raznim gradivom Evropske unije in se zatem podali v Parlamentarium, center za obiskovalce parlamenta. Nad tem interaktivnim muzejem smo bili vsi izredno navdušeni in vam ga zagotovo priporočamo! Okrog poldneva smo se zapeljali do slovitega Atomiuma, mogočne 103-metrske molekule iz aluminija z 9 gigantskimi atomi, ki jih povezujejo cevi, v katerih so dvigala in stopnice. Iz najvišje krogle, v kateri je tudi restavracija, smo imeli čudovit pogled na prestolnico Evrope. Popoldan smo namenili lastnemu pohajkovanju po mestu, kosilu in nakupovanju spominkov. Mnogi se tudi nismo mogli odreči dišečim, s čokolado oblitim vafljem, ki so privabljali še z jagodami in smetano. Božansko!
Nekoliko nenaspani smo se v soboto zjutraj odpravili proti severu, v mesteci Gent in Brugge. Obe sta nas prevzeli s svojo prikupnostjo, saj sta majhni, zelo dobro ohranjeni in preprosto lepi. V Bruggu, ki velja za najlepše belgijsko mesto, smo si privoščili še vožnjo z ladjico po kanalu in si z drugačne perspektive ogledali te severne Benetke.
Sobotna noč je minila v duhu pravega maturanca in nedelja, ki je prinesla 16-urno pot domov, ni bila nič kaj prijazna. Na avtobusu smo pogledali kar 6 filmov in, ne boste verjeli, podlegli smo otroku v sebi ter urico namenili še risankam Tom&Jerry. Dolg dan smo si popestrili z igrami, kartanjem in neprestanim smehom. Ko so bile naše zadnje plati in hrbtenice, zahvaljujoč dolgi vožnji, že dodobra načete, smo le ugledali najlepši prizor vsakega potovanja, ptujski grad. Utrujeni, polni novih doživetij in znanja, smo se odpravili vsak proti svojemu domu.

Nika Rožanc, 4. e

 

(PORTAL EVROPSKE UNIJE)

 
<< Začetek < Prejšnja 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 Naslednja > Konec >>

Stran 533 od 578