Evropski oddelek obiskal Parlament EU v Bruslju PDF natisni E-pošta


3. - 8. 10. 2010
4. evropski oddelek je prve oktobrske dni preživel na zaključni ekskurziji, ki sodi v program izobraževanja v evropskih oddelkih. Pot nas je vodila v Strasbourg, Waterloo, Bruselj, kjer nas je v Parlamentu EU gostil poslanec Ivo Vajgl, Gent in Brugge. V družbi s profesorico Dobrinko Voršič Rajšp in vodičko Marijo Hernja Masten smo videli in slišali veliko novega in zanimivega, najbolj pa nas je navdušil sprehod po obali Severnega morja.                                                                                                                                                         
Renata M. Furman, razredničarka

 
IAAC - Projektwoche in Linz PDF natisni E-pošta

Die diesjährige internationale Projektwoche fand vom Samstag, 25. 9. 2010, bis Freitag, 1. 10. 2010, in Linz in Oberösterreich statt. Insgesamt nahmen 21 Schulen aus Kroatien, Slowenien, Slowakei, Italien, Ungarn und Österreich teil.
Das Thema der Projektwoche war »Linz innovativ kreativv«. Die teilnehmenden Schűler konnten nach ihrem Interesse zwischen mehreren Arbeitsgruppen wählen : 1.Musik und Naturwissenschaften, 2.Meisterklasse der Musik, 3.Wirtschaft, 4.Chemie, Biologie und Umwelt, 5.Geschichte, 6.Kultur, Kunst und bildende Literatur.
In den Arbeitsgruppen bearbeiteten die Schüler das gemeinsame Thema aus verschiedenen Aspekten . An den Nachmittagen hatten sie viele interessante Workshops wie z.B.: kulinarische, sportliche Workshops,  Mundartworkshop, Workshops mit SOS Menschenrechte usw.
Am Sonntag erkundeten die Schüler die wunderschöne Stadt Linz, die 2009 die Kulturhauptstadt Europas war. Wir spazierten entlang der Donau, bewunderten einzigartige Gebäude in der Altstadt, besuchten das Ars Electronica Center (das Museum der Zukunft) und genossen die Fahrt mit der Straβenbahn.
Am Dienstag gab es dann eine gemeinsame Exkursion nach Mauthausen, 15 Kilometer östlich von Linz, wo wir  die Konzentrationslager – Gedenkstätte besichtigten. Das KZ Mauthausen war das gröβte Konzentrationslager in Österreich, wo zwischen 1938 und 1945  mehr als 100. 000 Menschen von den Nationalsozialisten ermordert wurden.
Die Projektwoche endete Donnerstag Abend und zwar mit Abschlusspräsentationen einzelner Arbeitsgruppen. Nach der harten Arbeit gab es eine gemeinsame Abschiedsfeier mit Buffet und Schulband.
Am Freitag verlieβen wir Linz mit schönen Erinnerungen an eine unvergessliche Woche voller Kreativität, Spaβ, Internationalität, neuer Erfahrungen und  Freundschaften.
Nach Linz fuhren Vid Baklan (2.c), Severin Cipot (2.b) und Blaž Vurzer (3.b).

                                                                  Brigita Podgoršek
                                                                  (Deutschlehrerin)

 
Biološka ekskurzija v Ljubljano PDF natisni E-pošta

Letni slovenski festival znanosti, ki se izvaja že od leta 1994, je to leto ponovno ponudil veliko novih in zanimivih informacij. Festival je namenjen udeležencem, ki se poklicno ne ukvarjajo z znanostjo, a jih znanost vseeno zanima. Sestavni del dni znanosti in raziskovanja v času festivala so tudi odprta vrata ustanov znanja-raziskovalnih inštitutov, centrov in središč, univerz, zavodov.
 Dijaki tretjih in četrtih letnikov, ki nas zanima biologija, smo se  letos skupaj s profesoricama Ireno Ljubec in Alenko Valentin odpravili na Nacionalni inštitut za biologijo. Na začetku so nam pokazali biološko knjižnico, kjer hranijo veliko diplomskih, magistrskih, doktorskih nalog ter veliko strokovnega gradiva. Nadaljevali smo na Oddelku za entomologijo, kjer raziskujejo vedenje in komunikacijo žuželk. Od leta 2008 raziskujejo, kako vibracijske komunikacije vplivajo na vedenje povezano z iskanjem partnerja na rastlini. Ugotavljajo sposobnost samcev prepoznavanja in razločevanja pozivnih napevov samic.
 Na Oddelku za raziskovanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov so nam predstavili, kako raziskujejo vodne in kako kopenske ekosisteme. Pri kopenskih ekosistemih so raziskave usmerjene na skupine ptic, ki jih nato podrobno preučujejo in opazujejo. Zanima jih predvsem njihova ekologija, še zlasti medvrstni odnosi in vpliv klimatskih sprememb.
 Nazadnje so nam predstavili še Oddelek za gensko toksikologijo in biologijo raka. Tukaj se raziskovanja razdelijo na tri večje skupine. Prva je ekotoksikologija, kjer proučujejo delovanje cikličnih peptidov, ki so prisotni ob cvetenju cianobakterij. Druga je biologija raka, kjer nadaljujejo s proučevanji treh ključnih procesov razvoja raka. In še tretja je genska toksikologija in toksikogenomika, kjer se usmerjajo v raziskave mehanizmov toksičnega in genotoksičnega delovanja okoljskih in prehranskih onesnažil ter njihove medsebojne interakcije pri hkratni izpostavljenosti.
 S tem smo končali naš obisk na inštitutu, pot pa nas je vodila v Cankarjev dom. Dijaki četrtih letnikov so se udeležili predavanja o genetiki. Izvedeli so, kako so dedne snovi razumeli nekoč in kako jih razumemo danes. Prav tako so izvedeli, s kakšnimi izzivi se raziskovalci na področju genetike ukvarjajo v 21. stoletju.

Taja Lozinšek 3. C 

 
<< Začetek < Prejšnja 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 Naslednja > Konec >>

Stran 542 od 555