Rdeči noski na Gimnaziji Ptuj PDF natisni E-pošta

V ponedeljek, 6.  12.  2010, ob 12.25, bo v kulturni dvorani, predstavitev dejavnosti društva RDEČI NOSKI. Predstavili bodo svoje dejavnosti in tudi projekt, ki je namenjen mladim – Zgradimo most med bolnimi in zdravimi.  Rdeči noski delujejo po slovenskih bolnišnicah, kot klovni zdravniki in razveseljujejo bolne otroke. Vabim vse prostovoljce in tiste, ki bi to želeli postati, da se predstavitve udeležijo. Za sodelovanje v prostovoljskih dejavnostih se lahko prijavite pri prof. Ireni Ivanuš.

 
Rezultati filmskega natečaja PDF natisni E-pošta

Dijaki 1.e (Melani Hentak, Žan Kostanjevec, Oskar Težak) in 1š (Sašo Gerečnik) so pod mentorstvom profesorice Nataše Kostanjevec posneli film „Das Pettau Projekt“ in se z njim prijavili na natečaj SLOVENSKEGA DRUŠTVA UČITELJEV NEMŠKEGA JEZIKA. Tema natečaja je bila „Moj turistični biser avdio-vizualno“. Dijaki so predstavili znamenitosti Ptuja in sicer tako, da so jih vpletli v zanimivo zgodbo. Film je v kategoriji SREDNJA ŠOLA osvojil PRVO MESTO.

 
DUNAJ PDF natisni E-pošta

Sobota, 13. novembra, se je marsikateremu dijaku naše šole zdela precej neprivlačna in nepotrebna. Biti v šoli od osmih do dveh popoldne in še to v soboto, lahko povzroči veliko negodovanja. A vendar vsi nismo imeli pouka. Vsaj ne v učilnicah naše gimnazije.
Ob šestih zjutraj se je skupina 40 dijakov in 3 profesoric odpravila proti glavnemu mestu sosednje države, Dunaju. Strokovna ekskurzija, ki si jo je zamislila in pripravila profesorica umetnosti Estera Jelenko, nas je popeljala v središče mesta, kjer smo si ogledali tri izjemne razstave. Najprej smo se ustavili v svetovno znani Albertini, ki hrani skoraj največjo in najpomembnejšo zbirko 65 tisoč grafik in tudi mnoge druge umetnine od risb, modernih grafik pa do fotografij in arhitektnih risb. Vodeno v angleškem jeziku smo si dijaki ogledali dve razstavi: Mir in svoboda Pabla Picassa ter Risbe genija Michelangela. Slednjo so na ogled postavili 8. oktobra, Picassova pa je za obiskovalce odprta že od septembra. Obe si je mogoče ogledati še do januarja 2011.
Pablo Picasso, umetnik španskega rodu, je na dunajski razstavi predstavljen v povsem drugačni luči, kot smo ga vajeni. Tukaj ni bilo golih gospodičen in portretov žensk, ki jih je tako rad upodabljal. Razstavljena dela so bili odzivi na grozote njegovega časa (španska državljanska vojna, hladna vojna ...). Svoj navdih je na žalost lahko črpal iz vsakdanjega življenja in tako so nastala mnoga platna, poslikana le s črno, sivo in belo.
Razstava, posvečena Michelangelovim risbam, pa nam predstavlja okrog sto najlepših umetnikovih risb. Dragocena dela iz grafične zbirke galerije Albertina pa tudi iz drugih evropskih in ameriških muzejev, galerij ter zasebnih zbirk širom po svetu nam kažejo odličnost in genialnost tega florentinskega umetnika. Videli smo skice in risbe za njegov najslavnejši kip Davida, skice za figure na stropu Sikstinske kapele ter različne druge njegove pomembne stvaritve.
Po daljšem odmoru za kosilo smo se odpravili še na zadnjo razstavo, na kateri smo si ogledali dela francoskega kiparja Augusta Rodina. Naslov razstave je Rodin in Dunaj, kar nam pove, da je bil umetnik močno povezan z Dunajem. Bil je dopisni član Dunajske secesije, skupine umetnikov iz zadnjih let devetnajstega stoletja, ki jim je leta 1898 poslal na razstavo nekaj svojih del. S svojim ustvarjanjem je močno vplival na umetnike tega kroga. Na razstavi je bilo mogoče videti njegovo Evo, Sv. Janeza Krstnika, ''The walkig men'', Viktorja Hugoja, glavo Balzaca in mnoge druge.
Po ogledih smo se utrujeni, vendar polni znanja vrnili domov. 

 
<< Začetek < Prejšnja 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 Naslednja > Konec >>

Stran 546 od 564