Pevski tabor PDF natisni E-pošta

Od 8. do 12. 11. 2010 je Mešani mladinski zbor Gimnazije Ptuj na pevskem taboru na Pohorju. Tabor vodi zborovodkinja prof. Jožica Lovrenčič Lah, spremlajta jo prof. Romana zelenjak in prof. Marija Meznarič.  Želimo jim uspešno delo.

 
GEOGRAFSKA EKSKURZIJA v Slovensko Primorje in Dinarsko kraški svet PDF natisni E-pošta

GEOGRAFSKA EKSKURZIJA v Slovensko Primorje in Dinarsko kraški svet je bila v četrtek, 30. 9. 2010. Strokovna ekskurzija je bila namenjena dijakom 4. letnikov v okviru izbirnega predmeta geografija, pripravili in vodili pa so jo profesorji geografije na Gimnaziji Ptuj.
30. 9.2010 smo se dijaki 4. letnikov v okviru izbirnega predmeta geografija odpravili  na dolgo pot proti  Primorski. Opazovali smo naravne in družbene značilnosti pokrajin, po katerih smo potovali. Na učne liste, ki so nam jih dali profesorji J. Terbuc, I. Šeruga in B. Šijanec, smo zapisovali svoja opažanja. Morali smo opazovati spreminjanje obdelovalnih površin na različnih prsteh, posebej na Ljubljanskem barju. Zanimalo nas je, kako se kaže meja med flišem in apnencem. Nato smo prispeli v luko Koper, naše edino in zelo pomembno morsko pristanišče. Z avtobusom smo se popeljali po Luki, vodič nam je  predstavil njeno delovanje, torej kako prispejo ladje, kako poteka raztovarjenje kontejnerjev, skladiščenje in na koncu transport v Evropo. Največ tovora predstavljajo sipki in razsuti tovori (sadje, les, minerali in rudnine, žitarice in krmila, glinica..), potem so še generalni tovori (razna živila, aluminij, bela tehnika, papir, torej najrazličnejše blago), avtomobili in tekoči tovori. Razkrili so nam tudi načrte za prihodnost: izgradnjo novega terminala, večetažno skladišče za avtomobile, nov tretji pomol in nov logistični center s sedežem v Sežani.
Nato smo se odpravili na Socerb, kjer smo imeli lep razgled na  Slovensko obalo in Tržaški zaliv. Obiskali smo naše najlepše kraške jame  - Škocjanske jame, ki so na svetovni listi naravne in kulturne dediščine, torej UNESCA. Z vodičko smo prehodili 3,5 km dolgo pot po podzemnih dvoranah in spoznali največji podzemni kanjon na svetu, ki je globok 146 metrov. Jame ležijo 223 metrov pod površjem, ustvarila jih je reka Reka, temperatura je vse leto konstantna, giblje se okoli 12˙C. Videli smo najrazličnejše oblike kapnikov, npr.: Paradiž – sigove kope; dvorano Orgel – kapniško tvorbo v obliki orgel; Veliko dvorano – orjaški stalagmiti; Dvorano ponvic – velike ponvice. Naj omenim, da je najvišji stalagmit velik kar 15 metrov, imenuje pa se Orjak.
S pridobljenim znanjem bomo bolje poznali svojo domovino

Gregor Fakin, 4.a

 
Tabor DSD na Pohorju PDF natisni E-pošta

Tabor DSD na Pohorju, 18. - 21. 10. 2010
28 dijakov četrtih letnikov, ki bodo v tem šolskem letu opravljali izpit za pridobitev certifikata o aktivnem znanju nemščine na nivoju C1 (po skupnem evropskem referenčnem okviru za tuje jezike) te dni preživlja v hotelu Tisa na Pohorju, kjer poteka aktivna priprava na izpit. V skupinah dijaki rešujejo naloge slušnega in bralnega razumevanja, utrjujejo in poglabljajo znanje slovnice, se urijo v pisnem izražanju, ob večerih pa predstavljajo projektne naloge, ki jih pripravljajo za ustni del izpita. Ob učenju, ki z odmori poteka od 9. ure zjutraj do 19. ure zvečer, ostane tudi nekaj časa za športne aktivnosti in druženje. Zaključni del priprav bomo izvedli v petek v šoli, ko bomo poskusno odigrali ustni del izpita, dijaki pa bodo po skupinah predstavili tudi plakate svojih vtisov s tabora.
Priprave na izpit izvajajo profesorice Anke Scholz (programska učiteljica za DSD), Slavica Bratuša, Dobrinka Voršič Rajšp, Renata Merc Furman in Brigita Podgoršek.

 
<< Začetek < Prejšnja 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 Naslednja > Konec >>

Stran 582 od 598