Jesenski športni dan natisni E-pošta

V torek, 3. 10. 2017, smo na Gimnaziji Ptuj izvedli jesenski športni dan. Prvotno smo načrtovali pohod do športnega parka Zabovci, kjer bi izvedli športne igre ter veslanje s kajaki in kanuji na ptujskem jezeru. Slaba in vetrovna vremenska napoved nam je žal to onemogočila, vendar smo kljub nekaj dežnim kapljam izvedli pohod po okolici Ptuja. V prijetnem in sproščenem vzdušju smo med hojo odkrivali lepote narave in prve znake jeseni, ki prihaja v naše kraje, ter tako preživeli še en čudovit dan v naravi.

 

Foto: Ana Ivaniševič

 


 

Ko so se ptujski gimnazijci podali na vsakoletni jesenski športnodnevni pohod, je skupina 38 dijakov prvih letnikov šla gobarit v polenške gozdove. Gobarjenje smo izvedli kot drugi del projekta UČENJE ZA ŽIVLJENJE, saj so vsi dijaki 1. letnikov že v petek, 15. septembra, pridobili nekaj znanja o gobah in gobarjenju med predavanjem v kulturni dvorani. Toda eno je teorija, povsem nekaj drugega pa je oditi v jesenski gozd in iskati gobe. Dijaki so se opremljeni s košaricami in nožički, razdeljeni v manjše skupine, nadzorovano razkropili po gozdu, od koder so prinašali najrazličnejše primerke gob. V veselem razpoloženju so prinašali nabrano in postavljali vprašanja.

Dijaki prinašajo lepe primerke gob …(Foto Slavica Bratuša)

 

Z vso gobjo bero smo se odpeljali pred gostilno Šegula, kjer smo napravili razstavo nabranih vzorcev. Izkazalo se je, da so dijaki nabrali lepe primerke različnih gobanov, golobic, mlečnic, livk, lupljivk, mušnic, koprenk, dežnikov, kolobarnic, prašnic. Pri razstavi in njeni predstavitvi se je zelo izkazal Let Lovse, dijak 3. letnika, ki je že opravil izpit za determinatorja pripravnika v GD Ptuj.

Let Lovse predstavlja razstavljene gobe (Foto Slavica Bratuša)

 

V gozdu se nam je pridružil in prevzel vodstvo ene skupine znani Žamenčan in član GD Ptuj,  Franc Zagoršak, z nami pa je bila tudi profesorica Alenka Valentin, ki bo zelo pomembna pri tretjem delu UČENJA ZA ŽIVLJENJE, namreč pri mikroskopiranju. Po predstavitvi razstave smo nadebudnim gobarjem  pregledali košare, da so domov odnesli samo užitne gobe. Zanimivo je bilo opazovati dijake, saj so nekateri že imeli nekaj izkušenj z gobarjenjem, ki so jih prinesli od doma, mnogi pa so se šele zdaj seznanili z osnovnimi pravili glede nabiranja in nujnostjo ločevanja užitnih, pogojno užitnih, neužitnih in strupenih gob.

Alenka Plohl Podgorelec