GOSTILI SMO ŠKOFJELOŠKE GIMNAZIJCE natisni E-pošta

17. in 18. novembra 2017 (v petek in soboto) so nas obiskali dijaki škofjeloške gimnazije. Šlo je za projekt t. i. narodne izmenjave. Na obisk smo se pripravljali kar nekaj časa. Zakaj smo se  družili ravno s Škofjeločani? Ker imamo nekaj skupnega. Oboji živimo v starih slovenskih mestecih.

V šoli smo se zbrali zgodaj zjutraj, da bi naše goste pričakali tako, kot je treba. Doma smo napekli za polno mizo najrazličnejših dobrot, mizo lepo okrasili, še zadnjič vadili kulturni program injih končno tudi dočakali. Po začetni tremi  so stvari stekle same od sebe. Pozdravila sta jih gospod ravnatelj in razredničarka, naš Ambrož je zaigral na klavir, Mateja jim je po haloško razložila, da njena »belanščina« ni nič manj vredna od ljubljanščine, sošolca pa sta raztegnila harmoniko.

Po kosilu smo si ogledali knjižnico Ivana Potrča, na katero smo Ptujčani res lahko ponosni. In potem smo odkrivali znamenitosti Ptuja ter pesnili. Vreme nam sicer res ni bilo preveč naklonjeno, ampak se nismo dali motiti. Goste smo potem odpeljali v svoje domove, naslednji dan pa so nas z renesančnimi plesi na ptujskem gradu očarali člani Društva cesarsko – kraljevi Ptuj. Plesala je tudi naša Neja, ki, tako pravi, obvlada več kot petdeset plesov. Po plesnem uvodu pa smo si ogledali še grajske zbirke, med katerimi sta nas posebej navdušili  glasbena zbirka in zbirka mask.

Kar prehitro je minilo; ostalo je samo še slovo in načrtovanje naslednjega druženja. Z izmenjavo smo bili vsi zelo zadovoljni – vsekakor si želimo še več takih izkušenj.

 

Jana Sever, 1. a

 

V Knjižnici Ivana Potrča (foto: arhiv  Gimnazija Škofja Loka)

 

Veselje pred pisanjem pesmi o Ptuju (foto: arhiv šole)

 

Neja Veit predstavlja ples v slavnostni dvorani gradu (foto: Lana Gajšt)

 

Ptujski grad –  počutimo se  super (foto: arhiv šole)