Papirnati žerjavi natisni E-pošta

Papirnati žerjavi za srečo in dolgo življenje na podelitvi Nobelove nagrade za mir

Dobitnik letošnje Nobelove nagrade za mir je Ican. Mednarodna kampanja za jedrsko razorožitev Ican je skupnost nevladnih organizacij s celega sveta, ki opozarja na nevarnost jedrskega orožja in si prizadeva za njegovo globalno prepoved. Slovenija v tej organizaciji nima svojega predstavnika, prav tako Slovenija ni glasovala za sporazum o prepovedi jedrskega orožja, ki ga je letos sprejel OZN.

Podelitev Nobelove nagrade za mir Icanu je dokaz, da prizadevanja civilne iniciative za prepoved uporabe jedrskega orožja v svetu dobivajo vedno večjo moč. Ican prejema nagrado za »prizadevanja za ozaveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja«.

Ptujski gimnazijci, dijaki 1. b, smo se odzvali pobudi japonskega učitelja Hiroyasu Tsubo iz mesta Hyogo, ki je z Azijsko-pacifiškim kulturnim centrom pri organizaciji UNESCO in s svetovno mrežo Unescovih šol s projektom Paper Crane Project mlade povabil k izdelavi papirnatih žerjavov. Fotografije mladih z zgubanimi žerjavi in sporočili za mir bodo objavljene na projektni spletni strani (https://dmzcms.hyogo-c.ed.jp/kitasuma-hs/htdocs/?page_id=134), natisnjene in razstavljene na  slavnostni podelitvi Nobelovih nagrad.

S projektom se bomo mladi poklonili vsem žrtvam jedrskega orožja v 2. svetovni vojni in živim potomcem, ki še danes čutijo posledice eksplozije atomske bombe nad Hirošimo in Nagasakijem, izrazili čestitke kampanji Ican za nagrado in svetu sporočili zahtevo, da je svetovni mir naša edina prihodnost.

Zakaj origami in žerjav?

Origami, gubani liki iz papirja, so del tisočletne japonske kulture, žerjav pa je na Japonskem simbol dolgega življenja in sreče.

Naše sporočilo: “Nuclear weapon: invention which will end all inventions. With wars we will never go to Mars or have flying cars. Together we can reach the stars! Lots of Love from Slovenia.”

 

Mentorici: Darja Rokavec in Renata Merc Furman