Izmenjava s Švedsko natisni E-pošta

V okviru projekta Erasmus+ Highlight your surroundings  nas je 11 dijakov skupaj s profesorjema Davidom Hameršakom ter Brigito Podgoršek uživalo že teden dni pred  zimskimi počitnicami. V nedeljo, 18. februarja smo se udeležili izmenjave s švedsko šolo Marks Gymnasieskola, v  mestu Kinna. Po dolgem letu, ki je ponujal lepe razglede na roza obarvano nebo, so nas na letališču pričakale družine, ki so nas v svoje domove sprejele za šest dni. Sledilo je spoznavanje z družinami in pogovori dolgo v noč. Ugotovili smo, da smo si s švedskimi vrstniki različni, ampak hkrati v večini pogledov zelo podobni.

Naslednje jutro so nam najprej razkazali svojo šolo, ki je zelo velika ter moderno opremljena. Za nas so nato pripravili nekaj zanimivih spoznavnih aktivnosti, ki so prebile led in začetne zadrege. Dopoldneve smo preživljali zelo delavno, saj smo vse do petka v manjših skupinah izdelovali in oblikovali brošure o kolesarskih poteh v bližnji okolici. Ker zaradi vremenskih razmer žal nismo mogli kolesariti, nas je po »naših« kolesarskih poteh zapeljal tamkajšnji profesor Jesper Park. Navdušeni smo bili nad prečudovito naravo in njihovimi ogromnimi jezeri.

Najljubši pa so nam bili popoldnevi, ki so bili namenjeni predvsem druženju in spoznavanju mesta. Lepo se nam je zdelo, da so nam pripravili Švedski večer, za katerega je značilno, da vsak od doma s seboj prinese hrano. Postregli so nam z zelo različnimi jedmi, saj na Švedskem živi veliko priseljencev, kar se pozna tudi pri pestri izbiri hrane. Najbolj nam je teknila njihova tradicionalna jed, mesne kroglice in krompir s posebno poprovo omako. Švedski dijaki so bili odlični gostitelji, saj so se zelo trudili, da so popestrili čas, ki smo ga preživeli skupaj. Peljali so nas tudi v kino in na bowling ter organizirali številna zabavna druženja.

Verjetno pa se nam je vsem najbolj vtisnil v spomin četrtek, saj smo takrat obiskali Göteborg, drugo največje švedsko mesto, ki leži ob ustju reke Göta Älv in je največje morsko pristanišče v Nordijskih državah. Najprej smo si vsi skupaj ogledali mesto in obiskali mestni muzej. Z zanimanjem smo prisluhnili zgodbam o Vikingih in njihovih potovanjih. Nato smo še sami  raziskovali mesto in zapravili zadnje švedske krone.

Zadnji dan pred odhodom nas je čakala le še predstavitev izdelanih kolesarskih poti in »Fika«, kot pravijo kavi in slaščicam ter druženju ob teh. Posladkali smo se tudi z njihovo tradicionalno sladico imenovano Semla.  Zvečer je sledila še skupna poslovilna večerja, kjer smo v sproščenem vzdušju klepetali malo po angleško, slovensko in tudi švedsko.

V soboto zjutraj smo se utrujeni, ampak polni novih prigod, spoznanstev in spominov poslovili od naših prijateljev iz Švedske z besedami »Vi ses snart!« (se vidimo kmalu).

 

Eva Kuhar, 2.dš