Ekskurzija za dijake prvih letnikov v London natisni E-pošta

V marcu in aprilu smo dijaki 1. letnikov imeli priložnost spoznati ritem skoraj 9 milijonskega mesta - odpravili smo se v London. Naša pričakovanja so bila tako velika, da nas ni motila niti zgodnja jutranja ura odhoda proti Benetkam. Tam smo se vkrcali na letalo in kmalu zatem zagledali obalo Velike Britanije.

Po pristanku je sledila panoramska vožnja z avtobusom skozi predmestje. Hitro smo se navadili tudi na nepričakovane pospeške pri vožnji s podzemno železnico, ki nas je, občasno tudi brez voznika, v naslednjih dneh vodila do veličastnega Wembley stadiona, O₂ arene, nakupovalne ulice Oxford, China Town, Picadilly Circusa, pa tudi do razgledne ploščadi ob reki Temzi, kjer se je razprostrl čudovit pogled na Tower of London, City Hall, Tower Bridge in najvišjo stolpnico, imenovano The Shard. Vodnik iz turistične agencije Orel, Tadej Strnad, nam je razkril tudi vzdevke stolpnic in povedal vse o katedrali Sv. Pavla, Buckinghamski palači, narodni galeriji, Globe Theatru in drugih.

Za oddih od prometnih londonskih ulic smo se sprehodili skozi park Greenwich in z enim samim korakom prestopili glavni meridian. Da bi London res spoznali iz vseh zornih kotov, smo se odpravili na kratko vožnjo s katamaranom po Temzi, zatem pa  uživali še v razgledu z London Eye. Navdušenci nad muzikali smo si ogledali še muzikal The School of Rock, kjer so nas presenetili predvsem prodorni glasovi mladih glasbenikov. Videli smo tudi veliko svetovno znanih športnih, filmskih in glasbenih zvezd, ki so se kljub vosku zdele še kako resnične - seveda ni šlo brez ogleda znamenitega muzeja voščenih lutk, Madame Tussauds.

V tem štiridnevnem odkrivanju mesta smo lahko videli veliko različnih kultur, raznovrstno arhitekturo, naučili smo se 'londonske vljudnosti' pri prebijanju skozi gnečo na ulicah in metroju, okusili londonsko hrano ter se kot pravi Londončani kljub rahlemu dežju, imenovanem 'drizzle', sprehajali kar brez dežnikov. Seveda so nas navdušili tudi tradicionalni črni taksiji, rdeči dvonadstropni avtobusi (double – deckers) in telefonske govorilnice. Prav tako nam je London dal mnogo novega znanja in veliko lepih izkušenj. Kljub rahli utrujenosti je bilo  preprosto nepozabno.

Vida Glatz, 1. d

Foto: Tadej Strnad