Državno tekmovanje iz kitajščine natisni E-pošta

Sarah Ines Rakuš, dijakinja 3.a, se je v petek, 25. 5. 2018 z mentorico kitajščine, Mojco Seljak odpravila v Ljubljano na državno tekmovanje iz kitajščine.

Sarah je svoje doživetje opisala z naslednjimi besedami:

Ob treh se je začelo tekmovanje. Bila sem prva na vrsti. Potekalo je tako, da smo najprej šli vsi skozi z 1 minutnimi predstavitvami sebe in nato dobili zastavljeno 1 vprašanje iz učne snovi. Mene je povezovalec najprej vprašal,  kakšno je vreme danes v Sloveniji, tega nisem vedela odgovoriti. Potem pa me je vprašal, koliko družinskih članov imam, na to pa sem vedela odgovoriti.

Kasneje so sledili 5 minutni "talenti" - tekmovalci so plesali, peli, plesali in peli, igrali instrument, pisali kaligrafijo; jaz sem igrala ukulele in pela.
Zadnji sklop je bilo nekaj vprašanj (mislim, da 4 ali 5) iz nabora vprašanj, ki smo jih dobili vnaprej, vključno z odgovori - po principu a/b/c/d odgovori (144 različnih vprašanj je bilo možnih) + 1 vprašanje, ki ni bilo v naboru vprašanj. Ker sem bila prva na vrsti, sem imela prosto izbiro (da izberem eno izmed 14 črk - 14 tekmovalk; same punce - od A do N) in izbrala sem črko I ter imela srečo, kajti vedela sem poleg vseh naučenih vprašanj odgovoriti tudi na zadnjo. Vsi sodelujoči smo dobili nagrade - nahrbtnik, beležko in USB ključek v lesenem ohišju; prve 3 so dobile posebno nagrado, prvi 2 pa gresta na Kitajsko.

Po tekmovanju je sledilo skupno fotografiranje na strehi/terasi in pogostitev z zelo okusno hrano. Med seštevanjem točk, smo gledali kratek filmček o kitajskih narodnih manjšinah.  Po pogostitvi smo se odpravili domov.

Bilo je prijetno in zabavno. Pogostitev, ki je sledila tekmovanju in podelitvi, je bila odlična. Lahko si poskusil različne vrste sušija, spomladanske zavitke, kitajske testenine, kitajsko zelje ipd. K jedem si si seveda lahko dodal tudi zelo pekoči wasabi. Na povrh je sledila okusna sladica.