Naroda izmenjava z Gimnazijo Slovenj Gradec natisni E-pošta

V sredo, 23. maja 2018, smo se dijaki 1. b zjutraj zbrali pred šolo in z avtobusom odrinili proti Slovenj Gradcu, cilju naše narodne izmenjave. Kljub napovedanemu grdemu in deževnemu vremenu nas je ob prihodu v mesto pričakalo sonce, ki nas je spremljalo  ves dan.

Okoli 11. ure smo prispeli do Gimnazije Slovenj Gradec, kjer so nas lepo sprejeli naši gostitelji ter se nam predstavili s kratkim razrednim filmom. Ko smo se okrepčali s sladkimi dobrotami, smo se razdelili v manjše skupine in si ogledali mesto pod vodstvom naših vodičev, slovenjgraških dijakov. Popeljali so nas po starem mestnem jedru, nam razkazali glavne znamenitosti mesta ter skrivne kotičke, kamor zahajajo med odmori in v prostem času. Po enournem ogledu mesta je sledil ogled ostankov obzidja, ki je včasih potekalo skozi mesto. To so najvišji ostanki obzidij na Slovenskem, ki ponekod še danes segajo tudi več metrov visoko. Skozi mesto smo se sprehodili do rojstne hiše Huga Wolfa, znanega slovenskega skladatelja. Ogledali smo si muzej in izvedeli veliko zanimivega iz njegovega življenja, na koncu pa prisluhnili virtuoznemu igranju na klavirju ene od gostiteljic, ki poleg gimnazije obiskuje tudi Konservatorij za glasbo v Ljubljani. Na poti proti avtobusu smo se ustavili še v bukvarni, kjer smo si lahko poiskali kako zanimivo knjigo, potem pa smo se že začeli veseliti kosila. Preden smo sedli za mizo, smo se z avtobusom iz centra mesta odpeljali do znamenite Cerkve sv. Jurija. Gre za zelo lepo poznoromansko cerkev iz 13. stoletja, ki s svojim steklenim dnom razkriva zgodnje srednjeveške ostanke iz 9. stoletja. Pot nas je zatem vodila le še do ekološke kmetije Lešnik, kjer nas je čakalo domače, zelo okusno kosilo. Po obedu smo imeli nekaj prostega časa, ki smo ga izrabili za druženje in igranje namiznega tenisa, hkrati pa smo uživali v lepotah kmetije in bujnih zelenih gričev. Okoli pete ure popoldan je bil čas za odhod domov.

Že čez dva dni, 25. maja 2018, smo obisk prejeli mi. Z vrstniki iz Slovenj Gradca smo zamenjali vloge vodičev in turistov ter jim predstavili naše mesto. Najprej smo za njih v kulturni dvorani pripravili kratek sprejem – kratko predstavitev mesta, šole in razreda z glasbo, plesom in odrskim nastopom vseh dijakov. Tudi mi smo za goste pripravili sladko presenečenje, jih zatem razdelili v skupine in jim v dobri uri razkazali mesto ter znamenitosti, izpustili pa nismo niti naših najljubših kotičkov v mestu. Po ogledu mesta smo v Šolskem centru pomalicali, gostje so se nato povzpeli na grajski grič in si na gradu ogledali muzejske zbirke, preostanek dneva pa smo preživeli v šolski telovadnici in se družili ob odbojki, košarki, badmintonu, se pogovarjali in bolje spoznavali. Še prehitro je ura pokazala 17.00 in naši novi prijatelji so se odpravili proti domu.

Narodna izmenjava se nam je zdela zanimiva in je lepa priložnost za spoznavanje novih ljudi in raziskovanje še neznanih slovenskih mest.

Eva Vidovič. 1. b