Kdo je glavni, ti ali stroj Predavanje za dijake in učitelje o pasteh spleta natisni E-pošta

Mladi vedno pogosteje prehajajo med različnimi zasloni: televizorjem, igralnimi napravami, pametnimi telefoni, tabličnimi, prenosnimi in namiznimi računalniki. Tudi v šolskem prostoru je uporaba naprav za zabavo, vedno pogostejša. Zato smo se odločili, da se s to tematiko vsi bolj podrobno srečamo s pomočjo strokovnjakov.

Predavanje za dijake je bilo usmerjeno v ozaveščanje o aktualnih spletnih vedenjih, o različnih oblikah zasvojenosti (pornografija, igre na srečo, video igre) in vrstniškem spletnem nasilju. Dijaki so se med predavanjem prepoznavali v določenih oblikah vedenja in se neverbalno odzivali. Cilj predavanja je bil opozoriti in procesirati določene ustaljene oblike rabe spleta pri mladih.

Interaktivno predavanje in priporočila za učitelje in strokovne delavce  je bilo usmerjeno v varno in uravnoteženo uporabo računalnikov, pametnih telefonov, tablic pri mladostnikih.

Odprlo je nekaj perečih vprašanj: Kdaj je uporaba naprav v šoli priporočljiva?

Kako je z omejevanjem uporabe? Katere so primerne in katere neprimerne vsebine?

Kakšen je vpliv računalniških iger in drugih spletnih vsebin na otroka/mladostnika? Kateri so rizični in kateri varovalni dejavniki v šolskem prostoru?

Kaj lahko šola ukrene za preprečevanje zasvojenosti s spletom?

Vsekakor teme s katerimi se bomo v pedagoški praksi še morali ukvarjati.

Darja Rokavec