Geografska ekskurzija natisni E-pošta

V četrtek, 27. septembra, smo se dijaki četrtih letnikov, ki smo si za izbirni predmet izbrali geografijo, odpravili na strokovno ekskurzijo v Koprsko primorje. Terenske vaje, ki smo jih tam opravili, predstavljajo del internega dela mature.

Poučni del ekskurzije se je začel že na avtobusu, saj smo med vožnjo opazovali okolico, poslušali razlago in ugotovitve zapisovali v delovni list. Ko smo prispeli na kraški rob, smo najprej odšli na grad Socerb, od koder smo imeli čudovit pogled na morje in mesti Koper in Trst.  Po predstavitvi geografskih značilnosti Koprskega primorja in Krasa, smo se z avtobusom odpeljali na ogled Luke Koper. Tam smo se lahko prepričali o pomembnosti pristanišča ne le za Evropo, temveč tudi za širše območje, ter  posebej  še za gospodarski razvoj Slovenije. V Kopru so nam profesorji s Primorske univerze pripravili 2 vaji na terenu. Prva vaja je bila kartiranje mestnih funkcij v starem mestnem jedru s pomočjo aplikacije na pametnih telefonih.  To je bilo za nas nekaj čisto novega, a smo vajo dobro opravili. Nato smo se odpravili še v Strunjanski zaliv, kjer so nam profesorji pokazali načine raziskovanja morja,  razložili značilnosti kamnin na obali ter posebno reliefno obliko klif.

Po napornem dnevu smo se utrujeni veselili prihoda domov. Prepričani smo, da nam je ekskurzija zelo pomagala pri razumevanju teorije, ki smo jo lahko uporabili v praksi, svoje znanje pa smo pri tem utrdili in še nadgradili.

Nuša Steiner

 

pogled na kraški rob


 

proučevanje morja

 

merjenje naklona na klifuFoto: G. Kovačič