Dan odprtih vrat v Lekarni Ptuj natisni E-pošta

 

 

V Sloveniji vsako leto 26. septembra obeležujemo Dan slovenskih lekarn. Letošnji, že 14. po vrsti, je posvečen zdravilnim rastlinam in njihovi varni uporabi.

Še poseben pomen ima to leto za Lekarno Ptuj na Trstenjakovi ulici, saj hkrati praznuje 60 let obstoja. Njenemu povabilu na dan odprtih vrat smo se z veseljem odzvali tudi dijaki 4. letnikov in si tako v petek, 28. septembra, ogledali lekarniške prostore. Z ogledom teh se nam je postopoma razkrivala presenetljiva velikost lekarne. Predstavili so nam različne študijske poti in možnosti za farmacevtsko zaposlitev. Izvedeli smo kako poteka pot zdravila od sprejema tega v lekarno in potem do pacienta. Prav tako pa smo lahko videli kako poteka izdelava zdravila v lekarni ter kako deluje novejša pridobitev lekarne – robot, ki samodejno shranjuje, razvršča zdravila, nadzoruje zaloge ipd. Na koncu smo prejeli knjižico s številnimi koristnimi nasveti o pripravi, shranjevanju, pravilnem izboru izdelka iz zdravilnih rastlin glede na različna bolezenska stanja.

Prijazen sprejem pa nam je tako približal ne le storitve lekarn, ampak tudi spoznanje, da se za škatlico zdravil skriva mnogo več natančnega dela, kot se morda zdi na prvi pogled.

Dora Podbrežnik, 4. A