Dan odprtih vrat v Lekarni Ptuj natisni E-pošta

V Sloveniji vsako leto 26. septembra obeležujemo Dan slovenskih lekarn, letos že 14. po vrsti, ki je posvečen zdravilnim rastlinam in njihovi varni uporabi. Dijaki 4. letnikov Gimnazije Ptuj smo se odzvali povabilu odprtih vrat Lekarne Ptuj na Trstenjakovi ulici, ki v tem letu praznuje tudi že  60 let obstoja.

V petek, 28. septembra, so nam v lekarni predstavili različne študijske poti in možnosti za farmacevtsko zaposlitev. Presenetila nas je velikost lekarne, ki so nam strankam lekarne sicer nedostopni. Pokazali so nam celotno pot zdravil od sprejema v lekarno do pacienta, ki jo nadzoruje robot. Ta samodejno shranjuje, razvršča, in nadzoruje zaloge zdravil. Spoznali smo tudi izdelavo nekaterih zdravil v lekarni sami. Na koncu smo prejeli knjižico s številnimi koristnimi nasveti o pripravi, shranjevanju, pravilnem izboru izdelka iz zdravilnih rastlin glede na različna bolezenska stanja.

Prijazen sprejem pa nam je tako približal, ne le storitve lekarn, ampak tudi spoznanje, da se za škatlico zdravil skriva mnogo več natančnega dela, kot se morda zdi na prvi pogled.

Dora Podbrežnik, 4. A