MEDNARODNI DAN STRPNOSTI NA GIMNAZIJI PTUJ NE POHODI ME – STOP OBREKOVANJU natisni E-pošta

Na Gimnaziji Ptuj smo od v času od 14. do 16. novembra 2018 obeležili Unescov mednarodni dan strpnosti. V sodelovanju z društvom Eksena in po idejni zasnovi Renate Merc Furman, Jelke Kosi in Darje Rokavec, smo  izvedli dejavnost NE POHODI ME – STOP OBREKOVANJU!. Pri pouku in razrednih urah so dijaki in dijakinje spoznavali deklaracijo Stop obrekovanju, se pogovarjali o pomenu strpnosti za posameznika in družbo ter o destruktivnih posledicah nestrpnosti, katere ena izmed pojavnih oblik je tudi obrekovanje. To je družbeni pojav, ki z napredkom tehnologije dobiva nove razsežnosti in je razširjen po vsem svetu. Obrekovanje je v zakonodaji opredeljeno kot kaznivo dejanje, po definiciji pa govorimo o njem, kadar kdo o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično.

Svoje razumevanje obrekovanja in boja proti njemu so dijaki Gimnazije Ptuj pokušali izraziti skozi svojo ustvarjalnost. Pod mentorstvom Marije Holc in Vide Vidovič je nastala poezija in proza, ki smo jo razstavili v prostorih šole. S temi stvaritvami bomo sodelovali v natečaju – sprejem pri varuhinji človekovih pravic, objava v časopisu Delo oziroma Nedelo in sodelovanje na skupni razstavi.

V kampanji NE POHODI ME, z radijsko oddajo, aktivnostjo dijaške skupnosti in v posameznih razredih smo pozivali k podpisu  peticije, da Vlada Republike Slovenije pobudo za svetovni dan stop obrekovanju uradno naslovi na Organizacijo Združenih narodov in da Organizacija Združenih narodov razglasi svetovni dan stop obrekovanju. Tako bi obrekovanje dobilo »potrebno javno prepoznavnost in težo, s čimer bi lahko prispevali k zmanjševanju tega uničevalnega pojava v naših družbah in hkrati krepili kulturo strpnosti, medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in sožitja«. S svojim množičnim odzivom smo ptujski gimnazijci in gimnazijke znova dokazali, da nam je mar in da razumemo, da strpnost naj ne bo le beseda, naj bo način življenja!

 

Jelka Kosi

(Avtorice fotografij: Lara Roškar, Darja Rokavec, Jelka Kosi)