CFMUNESCO 2018 natisni E-pošta

V soboto, 24. novembra 2018, se je del organizacijske ekipe letošnjega GimMUN-a udeležil modela zasedanja Združenih narodov (CFMUNESCO) v  srednjeveškem mestecu Čedadu (Cividale del Friuli). Delegacijo je sestavljalo šest dijakov, ki so zastopali rusko federacijo: Žiga Ciglarič - Security Council 1, Sofija Ivanuša – International committee of Red cross and Red Crescent Movement (ICRC), Štefan Jakob Štrucl – Security council 2; Rdeči križ Ruske federacije: Katarina Vaupotič – ICRC; Lenin in Stalin: Matic Neuvirt – Historical committee; Vita Mrgole pa je sodelovala kot chair v Security Council 1. Spremljala nas je profesorica Sandra Kupčič Toplak.

 

V štirih dnevih debat v komitejih smo sprejeli veliko odločitev in s skupnim delom sestavili resolucije, ki ponujajo rešitve  perečih problemov v svetu, kot so vprašanje o cepljenju za spodbujanje globalnega javnega zdravja, vprašanje o neodvisnosti Kurdov, vprašanje zagotavljanja zdravstvenega varstva in varnosti humanitarnih prostovoljcev ter mnoge druge teme.

Zastopanje ruske federacije in njenih stališč in pogledov je bilo zahtevno, a tudi zanimivo, saj smo se o državi in temah dobro pripravili in uspešno sodelovali na zasedanjih. Žiga Ciglarič, Matic Neuvirt in Štefan Jakob Štrucl pa so kot delegati prejeli tudi honorable mention, posebno častno omembo za uspešno in korektno predstavljanje prepričanj svoje države. V torek, 27.11.2018, smo se polni vtisov, lepih spominov in novih sklenjenih prijateljstev odpravili proti domu, kjer bomo nadaljevali s pripravami na GimMUN Ptuj 2019.

Zapisala: Katarina Vaupotič