Dan poezije, Orfej in Sapfo natisni E-pošta

Na prvi pogled preživela, arhaična tema. Toda Orfej in Sapfo sta lahko metafori za moški in ženski svet, za zemeljsko in božansko, poezijo in

prozo – vse to, kar je v likovni umetnosti da Vincijev Človek v krogu in kvadratu.

Zakaj smo se ob vseh obveznostih, ki jih imamo v tem predmaturitetnem času, lotili te prireditve? Na  naši gimnaziji je prireditev, izmenjav, tekmovanj, mednarodnih konferenc, natečajev, … ogromno. Toda velikokrat imam občutek, da nas nihče ne vidi, da Ptuj sploh ne ve, kaj vse pri nas počnemo. To je bil poskus Ptuju nekaj malega pokazati in na nek način obeležiti častitljivo obletnico našega mesta. Konec koncev imamo v Ptuju Orfejev spomenik, lokal z istim imenom, v katerem se zbirajo ptujski intelektualci, prav je, da smo povedali klasično zgodbo o njem in jo hkrati zasukali malo po svoje, na modernejši in aktualnejši način.  Kar se glasbe tiče – preigravali smo klasiko in moderne ritme, nismo pozabili na ljudsko pesem in slovenske popevke, prostor smo dali multikulturnosti, saj tudi naši dijaki prihajajo iz različnih kultur. Lahko Prevert lepše zveni v katerem drugem jeziku kot v francoščini? Skakespeare je v Sonetu 130, ki pomeni revolucijo v pogledu na ženske v poeziji,  pristno zazvenel  v angleščini; zadnje čase pa kar preveč iz svoje zavesti odrivamo slovanski svet (kako odlična pesnica je bila Anna Ahmatova!), predvsem južnoslovanskega.  Merih, ki je prav na dan poezije praznoval 17. rojstni dan, je tako interpretiral pesem Izeta Sarajlića v svojem maternem jeziku, da so nam šli mravljinci po rokah.

Mlade je treba poučiti o klasiki, moramo jim dati priložnost, da jo vzljubijo. Obenem pa se ne smemo zapirati pred tistim, kar je ljubo njim. Simbioza preteklosti in sedanjosti pa pomeni zagotovilo za obetavno prihodnost.

Za ves trud smo bili poplačani, ko so nas mnogi obiskovalci vprašali, kdaj bomo prireditev ponovili. Splačalo se je – kot se splača vse, kar vložiš v mlade, čeprav ta sodobni kruti,  pogosto neetični, neoliberalni kapitalizem vidi v izobraževanju in mladih nekaj, s čimer se ta trenutek nima časa ukvarjati.

 

Marija Mir Milošič