GEOGRAFSKA  EKSKURZIJA  V JAMO PEKEL IN CELJE

V četrtek, 21. 10. 2021, smo se dijaki 4. letnika in maturitetnega tečaja, ki smo za izbirni predmet na maturi izbrali geografijo, podali na strokovna ekskurzijo v Jamo Pekel in Celje. Na avtobusu nas je kmalu po začetku poti čakalo delo. Ob sprotni razlagi profesoric B. Šijanec in J. Terbuc, smo spoznavali značilnosti pokrajinskih enot, skozi katere smo se peljali ter pridno izpolnjevali delovne liste.

Kljub temu, da pot ni bila dolga, smo prečkali in videli kar nekaj  slovenskih regij. Pot smo začeli na Dravsko-Ptujskem polju in jo nadaljevali skozi Haloze in Dravinjske gorice proti Predalpskim pokrajinam. Naprej  smo se peljali skozi Vitanjske Karavanke in nato prispeli v  megleno Celjsko kotlino.

Naša prva postaja je bila kraška jama, s prav posebnim, strah vzbujajočim imenom – Jama Pekel. Njeno ime pa je popolno nasprotje njene notranjosti, ki nas je s podobo najrazličnejših kapnikov, očarala. Po ogledu smo se sprehodili po lepo urejeni geološko-gozdni poti, ki nas je vodila skozi okoliške mešane gozdove. Ob razlagi strokovnjaka z Zavoda za gozdove Celje smo tako spoznali in obnovili svoje znanje o gospodarskem in ekološkem pomenu  gozdov v pokrajini.

Zadnji del ekskurzije je bil namenjen  samostojnemu spoznavanju mesta Celje. Z zemljevidom v rokah in z navodili za pot, smo se preizkusili v orientaciji in kartiranju starega mestnega jedra. Po vseh opravljenih vajah smo se poslovili od mesta in odpravili nazaj  proti domu v Obpanonsko pokrajino.

Nina Krajnc

 

(Visited 71 times, 1 visits today)