12.˗16. januar 2023 

Letos smo se po nekajletnem premoru lahko znova odpravili v London, največje evropsko mesto. Naše potovanje se je pričelo 12. januarja, sredi noči. Ročna prtljaga je pripravljena, funti so v denarnici, motivacija za raziskovanje pa izredno visoka. Gremo na pot!

  1. dan

Januarski mraz nas je že od rane tretje ure zjutraj spremljal od Ptuja do beneškega letališča. Od tam smo poleteli do drugega največjega londonskega letališča Gatwick. Po hitri osvežitvi v hotelu Travelodge smo se prvič s podzemno železnico odpravili v središče; doživeli smo večerni London z višav, s ploščadi Garden at 120. Sprehodili smo se po ulicah Londona, obiskali kitajsko mestno četrt (Chinatown) in sprehod zaključili na živahnem trgu Piccadilly circus.

  1. dan

V petek smo se z gondolo peljali nad reko Temzo do finančnega središča Canary Wharf. Sledil je sprehod po kraljevem parku Greenwich  in vožnja z ladjico po reki Temzi do muzeja voščenih lutk Madame Tussauds. Tu je bilo zelo živahno. Tudi mi smo se želeli fotografirati ob svojih idolih, ki so bili na srečo zelo potrpežljivi. Nekateri so bili videti povsem realni.  Dan smo zaključili z nakupovanjem (Oxford street). Darilca za bližnje so torej pripravljena.

  1. dan

smo z odkrivanjem zanimivih razstav v znamenitih muzejih (Natural History Museum, Science Museum in The British Museum) širili svoje znanje biologije, fizike in zgodovine. Neverjetno koliko ljudi se je prav to deževno soboto odločilo obiskati muzeje, ki so prava mesta znotraj mesta. Dan pa smo zaključili na tržnicah zmeraj živahnega Camden Towna. Tudi tu smo našli kakšno pozornost zase ali za koga od domačih. Funti kar plahnijo!

  1. dan

Potovanje na Otoku smo zaključili z dopoldanskim  sprehodom po kraljevem parku in pogledom na znamenito Buckinghamsko palačo.  Kraljevih glav nismo uzrli, smo pa občudovali menjavo kraljeve straže. Sledil je skok v hotel po prtljago. Nato smo se pričeli vračati proti domu. Na Ptuj smo znova prispeli točno 4 dni kasneje – sredi noči ob 3.00.

Ta ekskurzija nam je omogočila, da smo doživeli življenje v velemestih. Nekateri se bomo v London še prav gotovo vrnili.

Manca Čeh in Ela Miklošič 

(Visited 160 times, 1 visits today)