London, velemesto, ki se nikoli ne ustavi

Ko se je za druge dan počasi bližal koncu, se je za nas komaj začel. V soboto, 21. januarja 2023, smo se nekaj minut čez polnoč dijaki Gimnazije Ptuj odpravili na štiridnevno ekskurzijo v London. Ko smo po dolgi vožnji z avtobusom in letalom prvič stopili na otoška tla, je nestrpnost dosegla vrhunec. Vedeli smo, da nas čaka obilo nepozabnih doživetij, neponovljivih avantur in nenazadnje tudi novih prijateljstev. In res je bilo tako!

Pod vodstvom vodiča Tadeja Strnada smo prvi dan pričeli z ogledom znamenitega British Museuma, v nadaljevanju pa obiskali še zmeraj veličastni Big Ben, Houses of Parliament, Westminster Abbey, Piccadilly Circus in praznični China Town, pri čemer smo se seznanili z britansko podzemno železnico in večernim utripom živahnega velemesta. Najbolj neutrudne med nami je v poznih večernih urah čakal še ogled muzikala Wicked.

Prestolnica pa ni počivala niti v nedeljo. Po še enem pestrem dnevu in približno 25.000 korakih smo lahko na seznam obiskanih znamenitosti in krajev dodali še St. Paul’s Cathedral, Millenium Bridge, Globe Theatre, Natural History Museum, Science Museum, St. James’s Park, Buckingham Palace ter znamenito nakupovalno ulico Oxford Street, kjer smo se najedli in odpravili po nakupih. Zvečer smo se čudili čudovitemu pogledu na slavni Tower Bridge in The Tower of London ter preštevilnim nebotičnikom, ki so predirali nočno nebo.

Ponedeljek je bil bolj umirjen. Po obisku finančnega središča Canary Wharf smo se pod reko Temzo sprehodili proti Greenwichu, kjer smo se lahko naužili čudovitega razgleda na zamegljeno silhueto mesta in prestopili začetni poldnevnik. Da bi bil obisk otoka karseda pristen, smo v restavraciji s pitami doživeli okus tradicionalne angleške kuhinje, nakar smo se s katamaranom spustili po razburkani Temzi. Najdaljšo reko na otoku smo lahko občudovali s številnih perspektiv, med drugim tudi s panoramskega kolesa London Eye, od koder so bile prej mogočne zgradbe videti kot drobni modelčki iz lego kock.

Zadnji dan smo pred povratkom domov obiskali še muzej voščenih lutk, kjer smo se fotografirali z našimi najljubšimi osebnostmi iz sveta glasbe, športa in zabave, obiskali hišo strahov in 4D-kino. Četudi smo bili po napornem izletu že kar precej utrujeni, smo se na poti domov soglasno strinjali, da smo skupaj preživeli nekaj imenitnih dni. Čas je tekel neverjetno hitro in nas na koncu tudi prehitel, kakor se za London, mesto življenja, navsezadnje spodobi. 

Sandro Čeh, 3. š

 

(Visited 21 times, 1 visits today)