Škofja Loka, kulturnozgodovinsko bogato mesto

Dijaki 1. a smo 14. in 15. aprila 2023 v okviru narodne izmenjave vrnili obisk svojim vrstnikom iz škofjeloške gimnazije. Po toplem sprejemu smo se sprehodili po šoli ter poklepetali z dijaki, saj je minilo kar nekaj časa od našega zadnjega srečanja. Sledila sta kulturni program in uradni sprejem, na katerih so dijaki pokazali svoje glasbene sposobnosti. Ogledali smo si kapucinsko knjižnico in tudi samostan ter izvedeli še več o Škofji Loki in Škofjeloškem pasijonu, najstarejšem ohranjenem dramskem besedilu v slovenskem jeziku. Kasneje smo se razdelili v skupine, ki so jih vodili dijaki, se sprehodili po Škofji Loki ter si ogledali njene znamenitosti.

Po sprehodu nas je čakala še delavnica, na kateri smo preizkusili svoje ročne spretnosti pri oblikovanju dražgoških kruhkov, ki smo jih kasneje dobili v spomin. Zelo smo se zabavali, saj nas je večina to delala prvič. Čeprav se je uradni del programa končal, smo svoje druženje nadaljevali do poznih ur.

Naslednji dan smo se povzpeli na Loški grad, kjer smo si ogledali zbirko Loškega muzeja. Med hojo smo opazovali stolpiče, saj smo jih risali v naslednji likovno obarvani delavnici.

Po krajšem prostem času se je naše druženje zaključilo. Poslovili smo se od svojih gostiteljev, s katerimi smo sedaj spletli že prava prijateljstva, ter se polni novih doživetij in spominov odpravili domov.

Zoja Grula, 1. a

 

(Visited 36 times, 1 visits today)