Ptujski gimnazijci prispevali svoje kamenčke v zbirko 20.760 pobarvanih v celi Sloveniji

13. novembra že od leta 1998  po svetu praznujemo Mednarodni dan prijaznosti – Naključna prijaznost. V Sloveniji ga praznujemo od leta 2017, ko je njegov uradni ambasador postalo mariborsko društvo Humanitarček.

Gre za dan, ki poskuša združevati ljudi in  premostiti razlike med raso, religijo, politiko, spolom, denarjem in podobnimi faktorji. Spodbuja nas, da z različnimi malenkostmi, preprostimi dejanji ali pozornostmi poskušamo polepšati življenje drug drugemu.

Na Gimnaziji Ptuj ga obeležujemo četrtič. Letos na daljavo. Dijake 1.c, 1. u in 3.d smo povabili, da skupaj naredimo prijazno gesto – pobarvamo kamenček (ali več) in ga (jih ) nekje pustimo ali komu podarimo. Tako smo tudi popolnim neznancem naključno polepšali dan, vsaj upamo tako.  Z udeležitvijo v dnevu za prijaznost smo opozorili, da prijaznost spodbuja še več prijaznosti. Ko smo priča prijaznemu dejanju, se tudi v nas avtomatsko vzpostavi dobro notranje stanje, začutimo duševni mir, zadovoljstvo, motivacijo za širjenje dobrega, željo po pomoči drugim, povezanost z drugimi, še posebej v teh časih, vsak od nas potrebuje nekaj pozitivnega.

V letošnji epidemiološki situaciji in ob pouku na daljavo so bili kamenčki  nastavljeni tam, kjer bivajo naši dijaki, v  številnih krajih Haloz, Slovenskih goric, Prlekije, Ptujskega in Dravskega polja ter na Ptuju.

Če v naslednjih dneh opazite še kakšen kamenček, ga ni nihče izgubil, ampak tam čaka prav vas. Odnesite ga s seboj in ga pustite nekje drugje, ko ga ne potrebujete več.

Akcije naključne prijaznosti pa so lahko vsakodnevne, saj so preproste, prinese jih vsakodnevni ritem  življenja. Lahko je samo nasmeh, prijazen pozdrav, pridržana vrata, neizkoriščen parkirni listek, ponujeni dežnik …

Prijaznost ni nikoli iz mode in je nekaj, česar smo zmožni vsi.

Aktivnost so koordinirale Sandra Kupčič, Renata Merc Furman in Darja Rokavec

(Visited 92 times, 1 visits today)