Ponedeljek, 23. november 2020. Praznik. Da, praznik. Žal ni dela prost dan. Pa bi moral biti, saj je oseba, ki ji je posvečen, ena najznamenitejših Slovencev. Generalu Rudolfu Maistru (1874-1934) je prav na ta dan leta 1918  uspelo s slovensko vojsko razorožiti nemško varnostno službo v Mariboru in tako dokončno prevzeti vso vojaško oblast v mestu. Akcija je bila skrbno načrtovana in izvedena samo v 47 minutah. Kmalu po razorožitvi je razpustil tudi nemški magistrat, odslovljena je bila nemška policija, Slovenci so postopoma začeli prevzemati upravo, sodstvo in šolstvo. Slovenske vojaške enote so na ukaz Maistra pričele zasedati ozemlje ob narodnostni meji. Brez teh odločilnih akcij bi bila današnja Slovenija manjša, pa ne le ozemeljsko, tudi v narodnem smislu.

Čeprav so skušali lep čas po drugi svetovni vojni pomen Maistra zmanjševati, mu ga odrekati ali ga preprosto zamolčati, smo Slovenci v svoji samostojni državi prepoznali moža, ki mu je uspelo  v dobro svojega naroda zasukati potek zgodovine.

V našem okolju smo lahko še posebej ponosni na generala, politika, pesnika, slikarja, bibliofila, na  človeka, ki je domoljubje vedno postavljal na prvo mesto.  Njegov oče je bil namreč doma na Ptuju. Zakaj pa smo ponosni na šoli? ”Korajža velja”, je nekoč  dejal Rudolf Maister.  Sledili so mu  tudi naši, sedaj že bivši dijaki,  ki so od leta 2013 zelo uspešno sodelovali na kvizu o Rudolfu Maistru. Kviza so se udeleževale gimnazije iz  Kamnika, Kranja, Ljubljane, Maribora, Celja in Ptuja. Zaradi znanih razmer je seveda kviz na današnji dan  odpovedan. Ponosni pa nismo samo na naše tekmovalce, pač pa na vse dijake, ki so/ste  že do sedaj  pokazali  spoštovanje do preteklosti ob različnih priložnostih, ne samo ob praznikih,  in boste/bodo to zmogli tudi v prihodnje.

Vrline moža, ki je  dobil zasluženo  mesto v naši zgodovini, naj  prevladajo tudi med nami. Bodimo mu podobni, saj ljubezen do slovenske besede in umetnosti, dobrosrčnost, mirnost, prizadevnost, prijaznost in skromnost manjkajo v družbi. Bodimo pogumni in korajžno naprej.  Gimnazijci to vedno znova dokazujemo! Tudi v teh, manj prijetnih dneh, ko pouk poteka na daljavo.

 Jelka Kokol Plošinjak, prof.

 

Maistova družina (žena Marija, sinova Hrvoj in Borut), 1916

 

 

 

 

 

Maister postane general

Maistrovo slikarsko(1897) in pesniško (1904, 1929)  ustvarjanje

Maistrov razglas mobilizacije, 9. nov. 1918

Maistrov kip na Ptuju

Zmaga na kvizu 2017 (Katja Šacer, Žiga Ciglarič, Matic Merc)

 

(Visited 173 times, 1 visits today)