Gimnazija Ptuj se je v torek, 12. 1. 2021, še šestič priključila Nefiks kariernemu dnevu, eni izmed aktivnosti v mozaiku kariernih aktivnosti, ki jih organiziramo v okviru karierne orientacije. Nefiks karierni dan pa je tudi priložnost, da dijaki sami izvedejo aktivnost in s tem pridobijo priložnost, da se poglobijo v temo in razvijejo kompetence organizacije ter moderacije. Letošnja ambasadorka in moderatorka je bila Zala Vučak, dijakinja 3. d, ki je svojo nalogo opravila odgovorno in več kot odlično.

Darja Rokavec, koordinatorica za NKD na Gimnaziji Ptuj

Nefiks Karierni dan je projekt, ki poteka že šesto leto zapored. Zavod Nefiks je neprofitna mladinska organizacija, ki z različnimi kariernimi programi spodbuja mlade, da razvijajo svojo kariero, in jih pripravlja na  zaposlitev. Letošnja tema Nefiks kariernega dne je bila „Prihodnost je v povezovanju” in je povezana z letošnjim predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Dijaki tretjih letnikov so se na delavnici ukvarjali s temo Vpliv EU na življenje mladih. V petek, 8. 1.2021, so dijaki v  posameznih oddelkih kritično  razmišljali o zdravstvu v Evropi, Schengenu, cenah letalskih vozovnic, privilegiju pitne vode in naročanju preko spleta. Na skupnem dogodku, ki je potekal preko aplikacije MS Teams in se ga je udeležilo 125 dijakov, so  predstavniki razredov predstavili povzetke in zaključke omenjenih tem in se vključili v skupno debato. V razpravi so osvetlili prednosti in ugodnosti življenja mladih v EU, saj ta omogoča udobnejše življenje in varuje naše pravice. Izpostavili so tudi dejstvo, da vse prednosti niso samoumevne in dane za vedno, temveč  jih moramo aktivno ohranjati in ceniti, kar imamo.

Kot gost se nam je pridružil Petar Mrdović, mladinski delegat RS pri Svetu Evrope, mladinski ambasador EU v državah Vzhodnega partnerstva, prostovoljec kampanje skupajsmo.eu in študent Mednarodnih odnosov. Nekatere izmed tem, ki nam jih je predstavil, so: študij Mednarodnih odnosov, EPAS, vloga Sveta Evrope, delovanje EU, študentske evropske organizacije, izmenjave (Erazmus in Erazmus+), predsedovanje Slovenije Svetu EU, delo nekaterih poslancev in prednosti, ki jih imamo kot država članica Sveta Evrope in EU.

Letos sem bila izbrana za ambasadorko in moderatorko kariernega dne na naši šoli. Prvič sem se srečala z vodenjem dogodka preko spleta. Prepričana sem bila, da mi ne bo šlo od rok. Kljub laičnemu poznavanju  tehnologije pa med delavnico nismo imeli  težav. Lahko povem, da pred tako številnim poslušalstvom še nisem nastopala. Čeprav sem čutila olajšanje, ker so dogodek spremljali  sošolci in dijaki iz paralelk, sem pred začetkom imela tremo. Ta je izginila po nekaj uvodnih stavkih in v moderaciji delavnice sem začela uživati. Med nami sem želela, čeprav na daljavo, ustvariti sproščeno vzdušje, kar mi je po povratnih informacijah tudi uspelo. Zelo zadovoljna sem bila z izbiro gosta, saj se je v trenutku ujel z nami in nam na preprost in razumljiv  način razložil delovanje EU.  Zaradi te izjemne izkušnje se še toliko bolj veselim osrednjega dogodka na začetku aprila, na katerem  bom tudi aktivno sodelovala. Naši pedagoginji Darji Rokavec in Zavodu Nefiks se zahvaljujem za priložnost, ki se je  bom z veseljem spominjala. Pridobljene informacije in izkušnje mi bodo vsekakor koristile na nadaljnji karierni poti. V imenu vseh sodelujočih pa lahko zaključim, da je treba izkoristiti priložnost, ki nam jo ponuja življenje  v EU, in se  ravnati po njenem motu: »Povezani v raznolikosti.«

Zala Vučak, ambasadorka NKD 2021

(Visited 65 times, 1 visits today)