Nuša Korez, Matija Peršak in Lisa Elizabeth Strouken, so zmagovalci video natečaja Evropa v šoli

Zveza prijateljev mladine Slovenije je v tudi v šolskem letu 2020/2021 razpisala nagradni natečaj Evropa v šoli. Tema letošnjega natečaja je bila »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga«.

Izguba hrane in odpadna hrana sta daljnosežen problem z ogromnimi finančnimi, etičnimi in okoljskimi posledicami.  Po podatkih OZN vsako leto na svetu zavržemo okoli 1,3 milijarde ton hrane, kar je tretjina hrane, proizvedene za prehrano ljudi. Kako je mogoče, da zavržemo toliko hrane?

Razmere v svetu nas silijo, da razmislimo in se zavemo, kako pomembna je hrana za naše življenje, kako neenakomerno je razporejena in koliko je zavržemo.  Dijaki 3. letnika Gimnazije Ptuj so se odločili, da bodo posneli video, v katerem bodo predstavili svoje predloge, kako zmanjšati zavržke hrane. Tako je nastal video z naslovom Spoštujmo hrano za boljši jutri,  s katerim so sodelovali na natečaju in osvojili prvo mesto na državni ravni.

Dijaki so povedali: »Ker si življenja brez hrane ne moremo predstavljati, smo se odločili ukrepati. Vsi trije gojimo močno strast do umetnosti filma, zato je bila to odlična priložnost, da pokažemo, da nam je mar. Želeli smo spodbuditi svoje vrstnike k odgovorni uporabi hrane. Ob ustvarjanju videoposnetka smo zelo uživali in se marsikaj naučili tudi sami. Še bolj pa smo se razveselili nagrad, predvsem rolke, ki smo jo na šolskih hodnikih tudi preizkusili brez večjih poškodb. Upamo, da je bil filmček všeč tudi vam in da je na vas pustil dober vtis.«

Mentorica: Vida Vidovič

Povezava do videoposnetka Spoštujmo hrano za boljši jutri     https://youtu.be/LKvpFbHsrRM

(Visited 123 times, 1 visits today)