Odločno in pogumno dejanje, kot se je zgodilo 25. junija 1991, ko je Slovenija postala formalno neodvisna, smo povezali s spominom na velikega arhitekta Jožeta Plečnika. Ta si je vztrajno prizadeval, da bi z lastnim umetniškim ustvarjanjem dal slovenski arhitekturi izrazito prepoznavnost.

Njemu in veličini njegovih stvaritev je posvečeno celotno leto 2022, saj  praznujemo 150-letnico njegovega rojstva. Ob tej priložnosti je nastala predstava Kamniti Pigmalion, ki nas je popeljala skozi Plečnikov čas od arhitektovih začetkov pa vse do njegovega slovesa. Prepričljiv odrski dogodek so ustvarili profesorica Estera Jelenko in nekateri dijaki 2. a, 2. b in 2.c, izstopajočo vlogo Plečnika pa je prepričljivo interpretiral Maj Bezjak iz 2. b.

Dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov, ki jim je bila prireditev namenjena, so lahko spoznali tudi dijaka generacije 2018-22. S svojimi dosežki na več področjih sta v štirih letih izrazito izstopala Matija Berden Strelec iz 4.a in Nika Strašek iz športnega oddelka.

Posebno pohvalo in hkrati zahvalo smo izrekli Marku Zelenjaku iz 4. d, ki je bil najprepoznavnejši obraz šolskega odra. Brez njega pravzaprav ni bilo šolskega dogodka na daljavo ali v živo.

Razšli smo se v zares prijetnem vzdušju, ki so ga soustvarili Matija, Nika in Marko s svojimi nagovori, Lucija Zelenko, Jada Kondrič kot povezovalki programa ter Kaja Kumer in Dora Šandor z glasbo, ter tehniki Rok Dokler, Jaka Ljubec, Miha Godicelj.

 

Marija Holc

 

 

(Visited 104 times, 1 visits today)