Sedem dijakov in dijakinj s tremi spremljevalnimi učitelji se je udeležilo LTTA 4 v Rigi, kjer so nas gostili dijaki in profesorji partnerske šole Rigas Juglas Viduskkuola. Izjemno veseli smo bili tudi osemnajstih dijakov in dijakinj z dvema profesorjema partnerske šole Liceo Scientifico Enrico Fermi iz Averse v Italiji. LTTA je nosila naslov »V sodelovanju z drugimi«.

Gostitelji so pripravili raznolike dejavnosti, ki so udeležence dodobra zaposlile vsak dan od 9. do 17. ure. Uvodne delavnice so bile namenjane nenasilni komunikaciji, sestavnemu delu našega projekta. Popoldanske dejavnosti so bile bolj jezikovno obarvane, saj so mednarodne skupine razpravljale o »težavnih posameznikih« – o ljudeh, s katerimi se srečujemo, sodelujemo; zaradi določenega vedenja pa nam sodelovanje otežujejo.

Dijaki vsake partnerske šole so pripravili kratko anketo, koliko njihovi sošolci in sošolke poznajo države, ki sodelujejo v projektu. Rezultati so bili … no, zanimivi, pokazali pa so, da se v EU vendarle ne poznamo tako dobro, kot bi si želeli. Da bi to spremenili, pa sodelujemo v Erasmus+ projektih! Popoldne so mednarodne skupine razpravljaje o tem, kaj oblikuje mnenje mladih. Ogledali smo si Narodno knjižnico, katere zunanjost in notranjost sta nas osupnili. Zvečer smo plesali – ob zvokih skupine Rigas Danči smo se učili zelo poskočne latvijske narodne plese. Postregli smo tudi z domačimi dobrotami – slovenska potica je zelo hitro »izginila«.

Tretji dan je bil namenjen poučevanju, učitelji pa so bili dijaki. Vsaka šola je pripravila učno uro o literarnem delu narodnega ustvarjalca, ki je temeljila na interaktivnih učnih metodah. Ptujska skupina je izbrala Cankarjevo črtico Skodelica kave. Popoldne smo v Ziedona Musejs sredi prostranih gozdov spoznali, kako literaturo izkusiti z vsemi čuti.

Eden od rezultatov našega projekta je gledališka predstava, ki jo mednarodne skupine pripravijo po načelu Forum Theatre. V Rigi smo pričeli pripravljati dva prizora, ki temeljita na odlomkih iz literarnih del Oliver Twist in Lord of the Flies.

Seveda nam je ostalo še dovolj časa, da smo si ogledali latvijsko prestolnico. Riga je izjemno mesto: čisto, urejeno, zeleno. Razprostira se na ogromni površini (vsaj tako se je zdelo nam, Ptujčanom), prebivalcem pa je na voljo zanesljiv in učinkovit javni promet – avtobus, trolejbus in tramvaj. Srednjeveški del Rige je kot iz pravljic, največji del mesta pa je zgrajen v slogu Belle Epoque – eleganten in svetovljanski.

(Visited 12 times, 1 visits today)