V ponedeljek, 17. oktobra 2022, smo izpeljali astronomsko opazovanje nočnega neba. Na vrhu ptujske Panorame smo se dobili ob 19.30 in takoj ugotovili, da so pogoji za opazovanje odlični ter da si bomo lahko uspešno ogledali vse načrtovane objekte.

Pri opazovanju skozi vrhunsko teleskopsko opremo nam je pomagal in nas vodil laborant Ervin Sedlašek.

Ogledali smo si galaksije, planeta Jupiter in Saturn, zvezdne kopice in značilne meglice M57 (prstan) in M27 (ročka), videli smo tudi dvojni zvezdi Alkor in Albireo. Opazovali pa smo lahko tudi ozvezdja Veliki in Mali voz, Labod, Pegaz, poletni trikotnik in druge ter se pogovorili o izvoru njihovega poimenovanja.

Ponovno smo se pri opazovanju spomnili tudi svetlobnega onesnaževanja, ki onemogoča astronomska opazovanja, prav tako pa negativno vpliva na živa bitja in naravo.

Dijaki, ki jih zanima astronomija, so navdušeni nad opazovanjem neba in se z veseljem udeležujejo opazovanj nočnega in dnevnega neba v vseh letnih časih.

Nekaj misli o tokratnem opazovanju je zapisal Tomaž Holc, dijak 2.D: ”Opazovanje je bilo zame zelo lepa izkušnja, saj doma nimam teleskopa, s katerim bi lahko opazoval nebo. Zelo zanimivi so se mi zdeli podatki, ki nam jih je ob opazovanju podal laborant Ervin Sedlašek, prav tako pa so me pritegnila ozvezdja, ki smo jih lahko opazovali brez teleskopa. Ob gledanju v nebo, smo čas lahko namenili tudi klepetu z vrstniki in celotno dogajanje je potekalo v zelo sproščenem vzdušju.”

 Kristina Pajek

 

(Visited 28 times, 1 visits today)