V sredo, 26. oktobra 2022, smo se dijaki iz vseh štirih oddelkov 4. letnika Gimnazije Ptuj ob  22. uri z avtobusom odpravili na že tradicionalno  ekskurzijo čez Avstrijo in Češko proti Poljski. Bilo nas je 46. Vozili smo se približno 10 ur in  malo po sončnem vzhodu prispeli do našega prvega cilja.

Ogledali smo si domova surove okrutnosti, nečlovečnosti, strahu in izgube – koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Po poteh neizmernega trpljenja smo stopali s težkimi koraki, zapustili pa ju še s težjimi srci – marsikdo je potočil tudi kakšno solzo. Težko je že pomisliti na vse, kar so, v sploh še ne tako oddaljeni zgodovini, morali mnogi pretrpeti zgolj zaradi svoje vere ali prepričanj. Spoznati te zgodbe prav na mestih, kjer so se dogajale, pa se je gotovo še posebej dotaknilo in vtisnilo v spomin prav vsakega izmed nas. Ne glede na vse pa smo na celotno izkušnjo gledali tudi pozitivno, saj nas je opomnila,  kako zelo pomembno je ceniti stvari in predvsem ljudi, ki jih imamo prepogosto za samoumevne.

 S to mislijo smo v petek ekskurzijo nadaljevali v Krakowu, mestu zmaja. Nekoč glavno mesto Poljske je na nas z urejenimi ulicami, kulturnimi znamenitostmi in živahnim glavnim trgom napravilo prav poseben vtis. Ob reki Visli smo se najprej povzpeli do gradu Wavel, ki skupaj s stolnico in drugimi zgodovinskimi stavbami na tem hribu mogočno kraljuje nad mestom. Tako smo imeli priložnost ujeti tudi ptičjo perspektivo poljskega vsakdana. Pot smo nato nadaljevali k pomembnejšim točkah in predelom mesta, kot bodoči študentje pa smo se fotografirali  tudi pri sedežu krakowske univerze. Zraven energije in srednjeveškega čara tega mesta so nas navdušili tudi bogata arhitektura, umetnost, mestni parki ter razni miti in legende, ki jih je z nami delila vodička.

Polni novega znanja in odkritij smo se popoldan vrnili na avtobus in svoje popotovanje uspešno zaključili v tišini noči pred našo šolo. Zelo smo hvaležni, da smo imeli še pred maturo priložnost spoznati del Poljske. To enkratno doživetje priporočamo tudi prihodnjim generacijam.

Jana Kuhar, 4. a

Birkenau – pred spomenikom umrlih v taborišču
Ukrotili smo zmaja
Na gradu Wavel
Na Glavnem trgu – Sukiennice (tržni predel)
Pred sedežem univerze v Krakowu

 

(Visited 224 times, 1 visits today)