Dijaki in dijakinje 3.C sodelujemo v narodnem projektu UNESCO ASPNet z naslovom Jezik – kamenček v mozaiku kulture, ki ga vodi OŠ Šmihel iz Novega mesta. Projekt je osredotočen na pripovedko Mojca Pokrajculja v slovenščini in romskem jeziku.

Tema projektnih dejavnosti se je odlično vključila v pouk angleščine, kjer obravnavamo življenje jezikov, vlogo materinščine in učenja tujih jezikov. Prvi pogovor o projektni temi smo razvili s pomočjo časopisnih člankov iz časnika Delo o položaju romske skupnosti v Sloveniji ter lastnih izkušenj z Romi. Pripovedko smo prebrali tudi v rožanskem narečju koroške narečne skupine, od koder Mojca Pokrajculja izvira.

Zdaj pripovedko poustvarjamo za učence osnovnih šol ter otroke v vrtcih, kjer še govorijo romski jezik. Mojčino zgodbo jim bomo predstavili na dva načina: z lutkovno predstavo in risanimi prizori. Vse ustvarjamo sami in veselo smo presenečeni, kako dobro nam uspeva. Za izdelavo lutk uporabljamo različne materiale: telesa šivamo iz brisač, glave izdelamo iz stiropornih krogel, ki jih pobarvamo z akrilnimi barvami; uporabili smo tudi barvni karton za ušesa živali in volno za Mojčine lase. Prizore iz pripovedke rišemo  s pomočjo slik in ilustracij s spleta. Barvamo z lesenimi barvicami, obrobili pa jih bomo s tankim črnim flomastrom. Ko bodo izdelki končani, nas čaka še snemanje lutkovne predstave in montaža vseh risbic v filmček. Zgodbo bomo pripovedovali v slovenščini, nekaj delov pa bomo vključili v romskem jeziku. Razdelili smo si vloge in pridno vadimo.

Vanessa Repič in Hana Skrbinšek, 3. C

 

 

Ustvarjamo lutke, rišemo in se učimo besedilo.

FOTO:  A. Pal, B. Vidovič

(Visited 69 times, 1 visits today)