V spomin in opomin

27. januar je na svojem zasedanju 1. novembra 2005 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov za vsakoletni mednarodni dan spomina na žrtve fašističnega in nacističnega holokavsta. Dan ni bil izbran naključno. Prav na ta dan leta 1945 je namreč Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Tudi mi ne želimo, da se Šoa (v mednarodnem zgodovinopisju uporabljen termin Šo’ah pomeni nepričakovan propad, uničenje in se uporablja namesto termina holokavst) kadarkoli zanika ali pozabi. V spomin in opomin so se dijaki 4. letnikov v oktobru udeležili ekskurzije na Poljsko in si takrat ogledali tudi ta žalostni del preteklosti. V spomin na milijon in pol preminulih otrok v holokavstu so dijaki pri urah zgodovine posadili čebulice rumenega žafrana (crocus), ki sedaj že sramežljivo kukajo iz zemlje.

Svoje vtise o holokavstu so dijaki strnili v krajše videoprispevke, v avli pa bo ves teden na ogled tudi razstava V spomin in opomin. Vljudno vabljeni k ogledu spominov. V opomin vsem nam pa sta dijakinji 4. A pripravili kratko videozgodbo.

Naj se ta del zgodovine nikoli ne pozabi.

Videoprispevek

(Visited 151 times, 1 visits today)