V sredo, 25. 1. 2023 je v kitajski restavraciji Veliki Hong Kong v Ljubljani potekalo praznovanje kitajskega novega leta. Na dogodek smo bili povabljeni dijaki, ki se v sklopu različnih Konfucijevih učilnic učimo kitajščine, pripravljeni, da doživimo slavje, ki ga imajo Kitajci ob vsakoletnem vstopu v lunarno novo leto.

Dijaki Gimnazije Ptuj smo se zbrali pred šolo in od tam nadaljevali vožnjo v Ljubljano, kjer so nas v restavraciji gostitelji toplo sprejeli ter nas pričakali s kulturnim programom. Uživali smo v glasbenih in plesnih točkah, v recitacijah kitajskih pesmi, svoje znanje o tradicionalnem kitajskem praznovanju pa smo razširili z zanimivimi ugankami, za katere so bili nekateri tudi nagrajeni. Druženje smo nadaljevali s poskušanjem avtentične kitajske hrane, kot so dolgi rezanci in kitajski cmoki. Prvi simbolizirajo dolgo življenje, drugi pa srečo in bogastvo, zato so pomemben del vsake tradicionalne novoletne večerje. S pogostitvijo se je prijeten dogodek tudi končal.

Proti domu smo se odpravili zadovoljni, saj nas je vrstnike skupno praznovanje povezalo. Hvaležni smo, da smo imeli možnost bolje spoznati običaj kitajske kulture.

Maruša Šeruga, 1. c

(Visited 20 times, 1 visits today)