In se je začelo … ptujski gimnazijci smo se  v Nemčijo, v Scheßlitz v severni Bavarski v spremstvu profesorice nemščine Dobrinke Voršič Rajšp in  profesorice angleščine Brigite Vertič Kumer v ponedeljek zjutraj odpeljali na drugi del naše mednarodne izmenjave z dijaki iz Scheßlitza.

Naši gostje so nas že težko pričakovali, veselili smo se, da se po dobrih treh mesecih ponovno vidimo.  Po celodnevni vožnji z avtobusom smo prispeli na naš cilj. Ob snidenju  smo se objeli in razveselili ponovnega srečanja.

En najlepših trenutkov je bil že takoj, ko smo zagledali svoje družine, njihove nasmeške na obrazih, ko so se nas razveselili in nas za nekaj dni sprejeli kot enega izmed  svojih članov . Po prihodu smo odšli k družinam domov in preživeli čas skupaj.

Na izmenjavi smo si ogledali različna mesta in njihove znamenitosti. Obiskali smo mesto Coburg, ogledali smo si staro mestno jedro in zgradbe, ki spominjajo na angleško arhitekturo, saj je bil princ Albert Coburški, Sachsen und Gotta velik ljubitelj angleške arhitekture in kasneje tudi poročen z angleško kraljico Victorio. Ena izmed znamenitosti je bilo gledališče v mestu Coburg. Bilo je res prekrasno in lepo okrašeno. Vodička nam je pokazala, kako  izdelujejo lasulje za gledališke predstave, pogledali smo si sobe za ličenje ter zaodrje in sceno v pripravah. Kot dodatek smo bili prisotni še na gledališki vaji. Videli smo igralko in igralca, ki sta se pripravljala na bodoči nastop. Vključena je bila spremljava klavirja in petje. Naš ogled gledališča je bil s tem samo še bolj popol.

 Sprehodili smo se tudi po mestu Bamberg , kjer smo s pomočjo aplikacij spoznavali zgodovino mesta in lepih zgradb. Imeli pa smo tudi nekaj prostega časa, da smo se lahko sami sprehodili in si ogledali, kar nas je najbolj zanimalo.

V šoli smo v času pouka imeli tri različne delavnice – gledališko, glasbeno, kjer so dijaki vadili petje in igrali na različna glasbila ter  likovno, kjer so poslikavali majice. Sama sem se udeležila gledališke delavnice. V delavnici smo s pantomimo izražali različna čustva in situacije, imeli smo dihalne vaje, katerih prej še nisem poznala. Na tak način smo se med seboj bolje spoznavali, okrepili smo naše medsebojne vezi in ustvarjali spomine. Čas preživet v delavnicah je bil zabaven in koristen, saj smo na koncu izmenjave naše rezultate predstavili staršem.

Družine, v katerih smo prebivali, so imele različne kulture in navade, a sem prepričana, da je čisto vsaka poskrbela za to, da smo se počutili domače in pri njih dobro preživeli čas.

 Izmenjava z dijaki iz Nemčije je bila zame res pozitivna izkušnja, ki si jo bom zagotovo zapomnila. Čeprav se pet dni ne sliši preveč dolgo, smo se med seboj v tem času zelo povezali in zabavali. Imeli smo se fajn, naučili smo se novih stvari in sklenili nova prijateljstva. Nemčijo smo zapustili polni lepih izkušenj, energije in spominov, ki jih ne bomo pozabili.

Nika Črnjavič, 2.U

 

(Visited 60 times, 1 visits today)