Ljudje smo si različni, imamo različne interese, različna mnenja in različen pogled na svet, a ne glede na to, moramo drug drugega sprejemati in spoštovati. V življenju nenehno spoznavamo druge kulture, druge jezike in drugačne načine življenja ljudi v različnih državah, pa tudi v svoji lastni domovini.

Tako smo dijaki 1. b Gimnazije Ptuj v petek, 21. aprila 2023,  gostili dijake 1. k  Gimnazije Novo mesto, najstarejše gimnazije v Sloveniji, z namenom, da bi spoznali nove prijatelje in njihove interese.

Zjutraj ob 9.30 smo jih pričakali z odprtimi rokami in radovednimi iskricami v očeh. Vsak od nas je dobil za par enega novomeškega gimnazijca in skupaj smo se sprehodili po šoli ter jim jo razkazali. Naša šola se jim je zdela veliko modernejša in preprosto drugačna od njihove.

Sledila je prireditev, ki smo jo pripravili dijaki našega razreda s pomočjo razredničarke in sorazredničarke. Pred vhodom v kulturno dvorano smo goste postregli s sokom in domačim pecivom, ki smo ga spekli sami. Gospod ravnatelj jim je predstavil našo šolo, mi pa smo povedali nekaj besed o mestu Ptuj. Na koncu smo  zapeli pesem Zemlja pleše ter povabili dijake Novega mesta na oder, saj so sledile spoznavne igre.

Tako smo drug od drugega izvedeli, kateri so naši hobiji, naša najljubša hrana, naši nepozabni spomini in destinacije, ki bi jih želeli obiskati v prihodnosti. Odkrili smo, da imamo veliko skupih interesov in hobijev, kar nas je povezalo med seboj.

Po malici smo se po skupinah odpravili na ogled Ptuja. Dijakom iz Novega mesta smo pokazali znamenitosti našega mesta. Po končanem ogledu smo se skupaj odpravili nazaj v šolo, kjer smo imeli kviz o mestu Ptuj.

Prišel je čas za njihov odhod domov. Poslovili smo se drug od drugega z nasmehom na obrazih, saj smo vedeli, da se bomo kmalu ponovno videli v Novem mestu, tokrat na njihovi gimnaziji. Na to smo  komaj čakali, saj nas je zanimala njihova šola, njihovo mesto in način pouka na njihovi šoli.

Zame je to bila nepozabna izkušnja. Še posebej zanimivo mi je bilo njihovo narečje, ki se zelo razlikuje od našega. Spoznala sem veliko zanimivih vrstnikov. Skupaj smo ustvarili spomine, ki bodo za vedno del nas.

Julija Ciglarič, 1.B


V sredo, 26. 4. 2023, smo imeli narodno izmenjavo z oddelkom 1. k Gimnazije Novo mesto. Teden pred tem so nas obiskali oni, zdaj pa smo jim mi vrnili obisk na njihovi šoli.

Zjutraj smo se zbrali pred Gimnazijo Ptuj in se z avtobusom odpeljali v Novo mesto. Tam so nas lepo sprejeli. Najprej nam je njihova profesorica zgodovine na kratko predstavila Gimnazijo Novo mesto in nam pripovedovala o bogati zgodovini te najstarejše slovenske gimnazije. Nato so nam razkazali šolo. Šli smo po učilnicah, najbolj sta nas navdušila knjižnica in dobro opremljen fitnes. Po ogledu so nas povabili v jedilnico, nam ponudili piškote in njihov band nam je zaigral nekaj skladb. Potem so nam pripravili jezikovno delavnico, kjer je vsak od nas izdelal rožo ter v njeno sredino napisal določeno latinsko besedo. Na cvetne liste smo zapisali pomen te besede v jezikih, ki izvirajo iz latinščine (francoščina, italijanščina, romunščina, angleščina, španščina, portugalščina). Ko smo končali, smo imeli malico, nakar smo se po parih odpravili raziskovat Novo mesto (v vsakem paru je bil en dijak iz 1. k  in en iz 1. b). S pomočjo aplikacije, ki nas je vodila in nam zastavljala vprašanja, smo si ogledali novomeške znamenitosti. Ker pa smo za raziskovanje mesta imeli na voljo več kot uro in pol, nam je na koncu ostalo ravno toliko časa, da smo šli na kavo. Ob koncu smo se vsi zbrali pred novomeško gimnazijo in se poslovili od novih prijateljev.

Ana Bole 1. b

(Visited 55 times, 1 visits today)