Pričenja se 75. Frankfurtski knjižni sejem, njegova častna gostja je Slovenija. Dogodek, poimenovan satovje besed, simbolizira šestkotni logotip v zlati barvi. V njem kot čebele, ki v naravi skrbijo za ravnovesje in biotsko raznovrstnost, mrgolijo črke in letijo v satovje oziroma iz njega. Slovenski razstavni paviljon, svojevrstna manifestacija slovenske arhitekture, sledi ideji povezovanja, sodelovanja in vztrajnosti. Oblikovan je v tako imenovano pokrajino besed. V fokusu bo slovenska knjiga z aktualno knjižno produkcijo, predvsem s področja filozofije in pesništva. Predstavljeno bo 75 slovenskih avtorjev in ilustratorjev.

Eden osrednjih dogodkov sejma bo predstavitev Ljubljanskega manifesta o branju na višji ravni, s katerim Slovenija na častnem gostovanju v Frankfurtu izpostavlja spremembe bralnih navad in upadanje bralnih sposobnosti. Avtorji manifesta pozivajo k poučevanju in spodbujanju branja z merjenjem bralnih spretnosti ter raziskavami branja. Pojasnjujejo tudi, da vsako branje na višji ravni vključuje zavestno izbiro bralnega besedila, bralnega medija, bralnih situacij in strategij ter zavestno sledenje ter prilagajanje bralnega vedênja, kakor tudi stalno spremljanje razumevanja prebranega. Branje na višji ravni je vaja pozornosti in kognitivne potrpežljivosti, ki širi besedni zaklad in pojmovne zmožnosti ter bralce aktivno napeljuje k pretresanju njihovih lastnih predsodkov. Bralne spretnosti na višji ravni izostrijo zlasti daljša besedila, kot so knjige. Usposabljajo nas za preizkušanje različnih interpretacij, odkrivanje protislovij, pristranskosti in logičnih zmot ter vzpostavljanje subtilnih in krhkih povezav med besedili in kulturnimi ozadji, ki jih potrebujemo za izmenjavo človeških presoj in čustev.

Manifest je bil 10. 0ktobra 2023 objavljen s podporo Mednarodnega združenja založnikov (IPA), Nemške akademije za jezik in slovstvo, Evropske zveze založnikov (FEP), Konzorcija evropskih organizacij za promocijo branja (EURead), Mednarodnega združenja PEN, Mednarodne zveze bibliotekarskih društev in ustanov (IFLA) ter Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY).

Ob dogodkih na knjižnem sejmu bodo še na  30-ih lokacijah po Frankfurtu potekale slovenske kulturne prireditve in turistična promocija Slovenije,  nekatere bodo potekale vse do sredine aprila 2024.

Dogodek spremljajte na povezavi: https://sloveniafrankfurt2023.com/.

Naj nas branje izpolnjuje.

Jelka Kosi     

 

(Visited 97 times, 1 visits today)