V petek, 10. 11. 2023 smo za dijake 3.U – likovnike izvedli umetniško ekskurzijo v Maribor. Medpredmetno so se prepletali predmeti: Plastično oblikovanje, Osnove varovanja dediščine, Umetnostna zgodovina, Bivalna kultura, Predstavitvene tehnike in Risanje -slikanje.

Sprva so nas sprejeli na ZVKD Maribor, kjer je ga. dr. Simona Menoni Muršič predstavila spomeniško varstveno problematiko mesta Ptuj in na splošno predstavila delovanje zavoda. Ga. Vlasta Čobal Sedmak nam je predstavila osnove restavratorskih in konservatorskih posegov na slikah na platnu. Dijaki so aktivno sodelovali z različnimi vprašanji. Gospo Menoni smo tudi prijazno povabili na Gimnazijo Ptuj in jo bomo gostili še v tem semestru.

Sledil je ogled Pokrajinskega muzeja Maribor z ogledom etnološke zbirke in stalne razstave s poudarkom na kiparstvu.

Gospod Andrej Šmid nas je pričakal pred muzejem in nas povabil na ogled in predstavitev Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Ogledali smo si tekoče razstave študentov in prisluhnili krajšemu predavanju prof. Šmida.

Po kratkem odmoru za malico je sledil ogled z vodstvom v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) in sicer razstave Jokati je okej. Aktualna razstava je med dijaki požela veliko zanimanja in aktivnega sodelovanja v razgovoru, saj predstavlja dela mlajših likovnih avtorjev in njihove poglede na osebna čustvena stanja.

Zaključili smo s sprehodom čez tržnico, Vojašniški trg, Lent in Gosposko ulico, kjer nam je prof. Rozman predstavil arhitekturno problematiko mesta, nekaj slabih arhitekturnih rešitev in pa tudi dobre urbanistične koncepte.

(Visited 49 times, 1 visits today)