V sredo, 6. decembra 2023, je bilo izvedeno šolsko tekmovanje v znanju astronomije. Tekmovanje, ki ga razpisuje Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, se izvaja v dveh tekmovalnih skupinah, in sicer v 1. skupini, ki je namenjena dijakom 1. in 2. letnikov in so v njej tekmovali štirje dijaki  ter v 2. skupini, ki je namenjena dijakom 3. in 4. letnikov srednjih šol, v njej sta tekmovala dva dijaka.

Naloge od dijaka zahtevajo poleg odličnega znanja astronomije tudi zelo dobro znanje splošne fizike in matematike. Bronasto priznanje je osvojil Andraž Petrovič iz 2.d v 1. tekmovalni skupini in Tomaž Holc iz 3.d v 2. tekmovalni skupini.

Na državno tekmovanje v znanju astronomije za Dominkova priznanja se lahko uvrsti iz vsake tekmovalne skupine po en dijak, v kolikor doseže 85% vseh točk. To je uspelo Tomažu Holcu, ki je v soboto, 13. januarja 2024, na Gimnaziji Murska Sobota uspešno rešil zadane naloge in dosegel srebrno priznanje. Glede na izkazano razumevanje in znanje astronomije, je bil Tomaž s strani DMFA povabljen na izbirni postopek za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2024.

(Visited 39 times, 1 visits today)