OD ŽELEZA DO ZLATA

Na zadnji januarski dan je potekalo XXII. šolsko tekmovanje mladih zgodovinarjev Slovenije. Znanje o temi “Železna doba na Slovenskem” je v pisni obliki preverjalo 17 dijakov iz vseh letnikov. Šestim dijakom je uspelo doseči bronasto priznanje: Nejo Fras (4. c), Andraž Petrovič (2. d), Dan Muršič (3. d), Nika Gregorec (4. c), Julija Maučič (3. š) in Jure Jurhan (2. a). Najboljši trije, Nejo, Andraž in Dan, so se uvrstili na državno tekmovanje, kjer so dosegli izjemen uspeh.

Uradni rezultati, dvanajst dni po tekmovanju, so bili naslednji: Nejo je prejel zlato priznanje in hkrati postal še državni prvak – delitev 1. mesta, Andraž si je kot prejemnik zlatega priznanja delil 3. mesto v državi, Dan pa je le za točko zgrešil zlato priznanje in bil med prejemniki srebrnega. Posamičnim rezultatom so fantje dodali še odličen terenski del in v ekipnem delu premagali vse prijavljene gimnazije ter tako postali državni prvaki. Čestitke so med drugim prejeli tudi od nekaterih naših bivših tekmovalcev, ki so že bili prejemniki enakih priznanj.

Fantje so bili  prepričani, da so dobro rešili tekmovalne pole in teren, a kljub temu je takšen rezultat pomenil neizmerno zadovoljstvo in ponos, da so dijaki naše gimnazije.

Dodajam Danovo razmišljanje na dan državnega tekmovanja:

»Tekmovanje je bilo zelo zanimiva in zabavna izkušnja, iz katere sem se naučil veliko novega. S pripravami na državno tekmovanje smo začeli kmalu po šolskem tekmovanju, dobili smo še dodatno gradivo za terenski del, ki se je navezoval predvsem na Novo mesto. V soboto,  9. marca 2024,  smo se odpravili v Novo mesto, kjer smo najprej na šolskem centru odpisali individualni del in se nato čez pol ure  podali še na terenski del, ki je potekal na več točkah po Novem mestu. Po končanem terenskem delu smo se vsi trije tekmovalci odločili, da obiščemo še Dolenjski muzej, saj smo imeli še nekaj prostega časa in se ga odločili izkoristiti tako, da  si končno v živo ogledamo  predmete, o katerih smo se za tekmovanje lahko seznanili iz gradiva. Po obisku muzeja smo se odpravili nazaj do šolskega centra, kjer je profesorica ravnokar zaključila s popravljanjem nalog, in se odpravili nazaj proti Ptuju. Za nagrado nas je profesorica  počastila s pico v eni izmed ptujskih gostiln. Mi, tekmovalci, pa smo z mislimi bili že pri neuradnih rezultatih, ki smo jih zvedeli naslednji dan, v nedeljo.«

 

Bravo fantje! Hvala vam za trud in lepe trenutke, ki ste nam jih prinesli.

 

Mentorica: Jelka Kokol Plošinjak

Foto 1: Andraž, Dan, Nejo z mentorico pred ŠC Novo mesto po zaključku tekmovanja

Foto 2: Tekmovalci pred odhodom domov

(Visited 21 times, 1 visits today)