V sredo, 13. 3. 2024, je Društvo Parada ponosa,  v okviru projekta Mavriča Evropa, ki je sofinanciran s sredstvi Evropske komisije, organiziralo večji dogodek, na katerem  so se udeleženke_ci osredotočile_i na pomen evropskih volitev za človekove pravice LGBTIQ+ skupnost in LGBTIQ+ mlade. Dogodek je potekal v Hiši EU v Ljubljani.

Z Gimnazije Ptuj so se dogodka udeležili Gal Bezjak, Tjan Alič Voršič, Zoja Grula, Neli Vivola (2. a), Emela Sivčević in  Klara Cvetko (3.c)

V prvem delu  so se udeleženke_ci seznanile_i  z delovanjem Evropskega parlamenta, v nadaljevanju pa so, razdeljene_i v manjše skupine, uprizorile_i simulacijo zasedanja. Vsaka skupina je predstavljala drugo parlamentarno stranko. Njihova naloga je bila, da pripravijo prepričljiva stališča  ( glede na usmeritve stranke) kot odgovor na hipotetično krizno situacijo. V izbrani hipotetični krizni situaciji so bile kršene pravice skupnosti LGBTQ+ na Madžarskem. Ta vaja je obogatila njihovo poznavanje vloge evropskih strank, prispevala k razumevanju mehanizmov Evropskega parlamenta in  osvetlila tudi različne strategije za čezmejno zagovarjanje pravic LGBTIQ+ oseb.

Celotni dogodek je bil namenjen ozaveščanju in mobilizaciji mladih volivk_cev za letošnje volitve v Evropski parlament.

Dijakinje_i, so aktivno sodelovali in kljub temu, da so bile_i najmlajše_i udeleženke_ci, so se  konstruktivno spoprijeli z izzivi. Udeležbo so ocenili kot zelo zanimivo in koristno izkušnjo.

Darja Rokavec

(Visited 28 times, 1 visits today)