Na Gimnaziji Novo mesto je v sredo, 20. 3. 2024, potekal projekt Živa knjižnica. Gimnazija Novo mesto ga v okviru Mreže pridruženih šol UNESCO organizira v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Udeležile so se ga šole, članice mreže. Gimnazijo Ptuj so zastopale: Zarja Kosar, Špela Hohnec iz 3. a in  Sara Vidovič, Tija Tamše, Neja Györek iz 2. u.

Dogodek je bil sestavljen iz 3 delov:

  • predstavitev prostovoljnega dela z ranljivimi skupinami, kjer so predstavili konkretne akcije, ki jih dijakinje in dijaki izvajajo na področju prostovoljstva,
  • interaktivnega predavanja Mitje Blažiča iz Urada zagovornika načela enakosti, ki je najprej ustvaril varen prostor za vse in v nadaljevanju predstavil vrste in oblike diskriminacije ter naloge in vlogo zagovornika. Zelo dinamično in interaktivno pa je razložil diskriminacijo na osnovi osebnih okoliščin – spola.
  • metode žive knjižnice, ki preko aktivnega dialoga ozavešča in izobražuje o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Metoda Žive knjižnice sooči bralko_ ca z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami ter nudi konkretno možnost se v živo srečati z lastnim stereotipom.

Dan je  odstiral predsodke, stereotipe in diskriminacijo v družbi,  saj so bili »žive knjige« ljudje, ki se v svojem vsakdanjem življenju zaradi osebnih okoliščin soočajo s predsodki in stereotipi ter so o tem pripravljeni govoriti : Oseba, ki ne vidi, Gej, kristjan in teolog, Plesalka iz Venezuele, Budistična popotnica, Ukrajina- oseba s statusom začasne zaščite, New step, Aktivist za človekove pravice LGBTIQ+ oseb, Muslimanka in Pozabljena polovica Novega mesta.

Sara je zapisala: Živa knjižnica je bila izjemna izkušnja. Srečanje se je začelo z predavanjem o diskriminaciji, ki je bilo zanimivo in informativno. Najboljši del pa je bilo spoznavanje živih knjig. Izbira je bila težka, saj so bile vse zanimive in informativne. Pogovor z knjigami je tekel zlahka in je bil zanimiv. Dobila sem tudi odgovore na mnoga vprašanja. Hvaležna sem organizatorjem, prav posebej pa živim knjigam, ki so to omogočili.

Špela dodaja: Sodelovanje v  Živi knjižnici je bilo res nekaj posebnega. Zelo sem uživala ob »branju«, pogovoru z ljudmi. Dragoceno je,  da sem lahko videla in spoznala življenje iz njihovega zornega kota.  

Po aktivno in poučno preživetem dnevu smo se poslovili z željo, da bi v raznolikem svetu lepše sobivali skupaj, z željo po družbi prihodnosti, družbi brez diskriminacije.

Darja Rokavec

(Visited 14 times, 1 visits today)