»No, ali ste že kaj utrujeni?« nas je vprašal gospod Kerbler, ko smo premagali stopnice v četrto nadstropje bloka, kjer stanuje. Po oddihu nas je spustil v svoje stanovanje, in začel se je težko pričakovan intervju.

V začetku letošnjega šolskega leta nam je profesorica nemščine Dobrinka Voršič Rajšp predstavila zanimiv projekt Jugend schreibt (Mladina piše), ki ga vsako leto razpisuje velika nemška časopisna hiša Frankfuter Allgemeine Zeitung (FAZ ). V okviru projekta dijaki iz različnih držav, ki se učijo nemščine, pišejo članke v nemškem jeziku. Če je članek dovolj izviren in zanimiv, ga objavijo v omenjeni rubriki tega časopisa – Jugend schreibt.

Tako smo se Matija Berden Strelec in Matic Kramberger iz 3. A ter Matija Peršak iz 3. B odločili, da bomo opravili intervju z umetnikom, fotografom gospodom Stojanom Kerblerjem.

Stojan Kerbler je slovenski fotograf mednarodnega slovesa. Mojster fotografije je v svojem ustvarjalnem življenju posnel številne izjemne fotografije in oblikoval cikluse Haložani, Koline, Portreti s ptujskih ulic, Kurenti, Tovarniška fotografija, Fotografi, Dvorišča in  Prostori. Strokovnjaki ocenjujejo, da je  gospod Kerbler ustvaril veliko izjemnih vrhunskih slik. Njegova najbolj prepoznavna fotografija je Koline (1977).V tem ciklusu vidimo, da je njegov pristop k  portretni fotografiji vedno bil avtentičen,  nikoli ni nihče  poziral.

Več si lahko preberete na spletni strani: http://www.stojankerbler.com/?page_id=2

Z gospodom Kerblerjem  smo si želeli opraviti intervju zato, ker je izjemno zanimiva  osebnost. Je Ptujčan, ko pa smo izvedeli, da je obiskoval ptujsko gimnazijo,  smo bili še posebej ponosni. Letos je prejel v Sloveniji najprestižnejšo Prešernovo nagrado za umetniško delo. Prvič se je zgodilo, da je bila podeljena fotografu. Gospod Kerbler pravi, da je ta nagrada velika zmaga za fotografijo v Sloveniji.

Pod vodstvom mentorja dr. Geralda Hühnerja smo pridobivali veščine in se urili v nemškem jeziku urili  pisanja intervjujev in reportaž. Dobivali smo se v živo, v času epidemije COVID19 pa tudi na daljavo. Potem smo poklicali gospoda Kerblerja in  ga prosili za intervju. Tako smo se tistega dne znašli v njegovem stanovanju, ki je prava zakladnica umetnosti. Hvaležni smo mu za čas, ki  nam ga je namenil. Z nami sta sodelovala tudi umetnostna zgodovinarka dr. Marjeta Ciglenečki in nemški pesnik Michael Krüger, ki nam je dovolil citirati in  deliti njegove pesmi.

Ko smo napisali reportažo, smo jo poslali FAZ-u. Kasneje smo dobili obvestilo, da bo članek objavljen. Naš prispevek je bil objavljen v ponedeljek, 9. 11. 2020 pod naslovom Niemand hat posiert (Nikoli niso pozirali).

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam pomagali, da je bil članek objavljen.

Matija Berden Strelec 3. A, Matic Kramberger 3. A, Matija Pršak 3. B

Fotografije: dr. Gerald Hühner

 

(Visited 253 times, 1 visits today)