Z matematičnimi vikendi na Gimnaziji Ptuj ponujamo izzive zahtevnejšim in radovednejšim dijakom na tem področju. Ne le, da skupaj rešujemo zahtevnejše naloge, ki dijakom prav pridejo na vseh ravneh matematičnih tekmovanj, dijakom posredno ponujamo tudi druženje z vrstniki, ki imajo enake interese in cilje.

Kot uvod k letošnjim matematičnim izzivom smo dijake povabili na sklop matematičnih predavanj v organizaciji II. Gimnazije Maribor, ki so potekala v času od 11. 1. do 15. 1. 2021. V petek, 22. 1. 2021, smo popoldanski čas posvetili urjenju možganov v reševanju zahtevnejših nalog, ločeno po posameznih letnikih. Delo je seveda potekalo na daljavo, vendar zato nič manj intenzivno, kot bi se tega lotili v šoli. Naslednji petek, 29. 1. 2021, nas je naš dijak 4. letnika, Gal Zmazek, uspešen matematik in tekmovalec tudi na mednarodnih matematičnih tekmovanjih, spretno in zanimivo seznanil z Dirichletovim načelom in principom, ki je uporabna metoda reševanja določenih matematičnih problemov. Upamo, da bo pridobljeno znanje koristno tudi na matematičnih tekmovanjih.

Da čas pri reševanju matematičnih izzivov res teče drugače, pa povejo več kot dovolj  besede udeleženke:

»Rada bi vam sporočila, da je današnja dodatna matematika bila res super in mi je žal, da se nisem tega udeležila že kakšno leto prej. Sem mislila, da ne bom nič vedela in razumela, ampak mi je šlo zelo solidno. Tista ura in pol je minila tako hitro kot 5 minut.«

Se vidimo naslednje leto.

Matematični izzivi, ki jih je vodil Gal Zmazek, dijak 4. letnika Gimnazije Ptuj, v času pouka na daljavo, 29. 1. 2021

(Visited 89 times, 1 visits today)