»Talk to me, Sprich mit mir, Parle moi, Pogovori se z menoj«. S temi frazami smo v petek, 24. 9. 2021, v središču Ptuja nagovarjali mimoidoče Ptujčane, pa tudi turiste. V Evropski uniji 26. septembra namreč že 20 let obeležujemo EVROPSKI DAN JEZIKOV. Evropa je jezikovno zelo bogata, saj v njej govorimo 24 uradnih jezikov EU ter 60 regionalnih in manjšinskih jezikov.
Po glavnem odmoru smo se pred šolo zbrali dijaki 3. letnikov, ki se pri pouku učimo francoščino, nemščino in angleščino. Nekaj podrobnosti o prazniku nam je povedala študentka Maja Plohl, ki nam je tudi razdelila majice, na katerih smo sami označili, v katerih jezikih se ljudje lahko sporazumevajo z nami.
Razdeljeni v skupine smo se v spremstvu profesoric Aleksandre Pal in Tatjane Gašparič odpravili na potep po mestu. Dijaki 3. B oddelka, ki se učijo nemščino, so se odpravili na grad in v Prešernovo ulico, dijakinji 3. DŠ oddelka sta k pogovoru vabili na Slovenskem trgu, dijakinje 3. A, ki se učimo francosko, pa smo največ sogovorcev našle na mestni tržnici in v starem mestnem jedru. Največ turistov je govorilo angleško ali nemško, nekateri pa celo francosko in madžarsko. Z veseljem so sodelovali v pogovoru in nas tudi sami naučili nekaj tujih fraz.
Izkušnja je bila zelo zanimiva, saj smo lahko uporabili do sedaj pridobljeno znanje na praktičen način, hkrati pa smo lahko sodelovali v prazniku, ki je zelo pomemben za povezovanje evropskih državljanov in spoznavanje raznolikosti evropskega jezikovnega prostora.

 

Zarja Malovič, 3. A

Fotografije: Maja Plohl, Filip Verdenik, Aleksandra Pal

(Visited 128 times, 1 visits today)