V sredo, 13. 10. 2021, ob 13. uri smo v prostorih naše gimnazije organizirali tekmovanje iz fizike Čmrlj. Tekmovanja se lahko udeležijo dijaki 1. letnika srednje šole oziroma dijaki, ki se prvo leto učijo fiziko na srednješolski stopnji. Vsebina tekmovalnih nalog sloni na osnovnošolski fiziki. Naloge so izbirnega tipa in jih je praviloma 20. Pri vsaki je praviloma pet možnih odgovorov (A, B, C, D, E). Na tekmovanju v znanju fizike Čmrlj pridejo v poštev vse fizikalne vsebine iz naravoslovja in vsebine fizike iz 8. in 9. razreda, vključno z izbirnimi vsebinami.

Od prijavljenih 64 dijakov je tekmovalo le 44 dijakov prvih letnikov.  Čas reševanja nalog je bil 60 minut. Nekatere naloge so bile težke in so zahtevale dobro predznanje fizike iz osnovne šole. Nekaj je bilo tudi takih, ki so zahtevale le splošno fizikalno razgledanost. Šele 13. novembra 2021 smo prejeli dokončne, uradne rezultate. Državna tekmovalna komisija se je odločila, da 15 naših najboljših tekmovalcev nagradi z bronastim Stefanovim priznanjem. Med dobitniki bronastih priznanj je bil vrstni red tekmovalcev po osvojenih točkah sledeč: Tomaž Holc (1. d), Lea Tjaša Pulko (1. d), Andraž Kolarič (1. b), Tilen Hercog (1. c), Nika Šerdoner (1. b), Bruno Bali (1. b), Anej Bezjak (1. a), Špela Hajnal (1. c), Ana Zelenko (1. c), Lucija Vajda (1. b), Nuša Janžekovič  (1. a), Simon Mohorič (1. c), Tjaša Bratušek (1. b), Finn Premužič Gojkovič (1. c) in Taja Žgeč (1. d).

Najboljši tekmovalec Tomaž Holc je od 100 možnih točk dosegel 65, Lea Tjaša Pulko 46 in Andraž Kolarič 45. Ostali dobitniki bronastih priznanj so dosegli med 40 in 30 točk.

Čestitamo!

Pripravil Viktor Vidovič, prof. fizike.

(Visited 56 times, 1 visits today)